Internet Weblog van de dag

Cover Tirza (arnon Grunberg)

Tirza. De filmrechten van Arnon Grunbergs succesvolle roman Tirza zijn verkocht, staat op weblog Boeken. „Regisseur Rudolf van den Berg, die ook Gerard Reve’s De Avonden en Leon de Winters Zoeken naar Eileen verfilmde, gaat zich aan het project wagen.

„Van den Berg noemt zich al sinds het verschijnen van Grunbergs Blauwe Maandagen in 1994 een groot liefhebber van het werk van de schrijver. „Behalve één roman die hij onder zijn pseudoniem Marek van der Jagt publiceerde heb ik alles van hem gelezen. Ik vond Tirza meteen een geweldige roman die zich bovendien erg goed voor een verfilming zou lenen.”

Van den Berg was niet de enige die zich bij Grunbergs uitgever met filmplannen meldde. Van den Berg: „Ik heb van Vic van de Reijt van Nijgh & van Ditmar begrepen dat er veel kapers op de kust waren. Ik heb op papier gezet wat ik van plan was met de roman en dat is toen aan Arnon voorgelegd. Dat zal hem bevallen zijn want uiteindelijk heeft Grunberg zelf beslist wie de filmrechten zouden krijgen.”

Uit een reactie per mail van Grunberg valt te concluderen dat de voortgang van het filmproces helemaal buiten hemzelf omgaat. ‘Een bewerking is een bewerking, daar heeft de schrijver eigenlijk niets mee te maken. Zeker als hij niet de bewerker is.’

Lees verder over de filmplannen op nrc.nl/boeken