Hemelbestormende klanken van Belgische jongens

cd pop Girls In Hawaii: Plan Your Escape ***

cd pop

Girls In Hawaii:

Plan Your Escape ***

De ‘girls’ zijn eigenlijk jongens, en ze komen niet uit Hawaii maar uit België. Uit Wallonië om precies te zijn, maar deze Franstalige muzikanten zingen, net als taalgenoten The Tellers, in het Engels. Achter deze afleidingsmanoevres schuilt een band die het grote gebaar niet schuwt. Want zoals meer Belgische collega’s zoeken ook deze muzikanten naar eigen uitdrukkingsvormen: Girls In Hawaii tovert met klank. De herkomst van die klanken is de gitaar, maar dat is nauwelijks meer te horen. De gebroeders Wielemans en Vancauwenberghe geven het snaarinstrument een ruimtelijke galm of vervormen het tot een ondefinieerbare zindering van tonen die rond de stem van zanger Antoine Wielemans golven.

Ook de nummers – als ‘This Farm Will End Up In Fire’, ‘Bored’ of ‘Grasshopper’ – zijn niet volgens een strak stramien opgebouwd. Ze nemen de tijd om verschillende richtingen te exploreren voordat de losse eindjes definitief worden vastgeknoopt. Zo duurt het even voordat de vorm zich aftekent, maar dan blijft er in veel gevallen iets hemelbestormends over. Met, verstopt in het gelaagde geluidsbeeld, een aan de Beach Boys verwante uitbundigheid.

    • Hester Carvalho