Film van de dag

Sean Penn in The Assassination of Richard Nixon (Niels Mueller, 2004, VS). scene uit de film The Assassination of Richard Nixon (2004) FOTO: Anhelo Productions Sean Penn Anhelo Productions

The Assassination of Richard Nixon. Begin 1974 wilde Samuel Byck een passagiersvliegtuig kapen en laten neerstorten op het Witte Huis om president Richard Nixon, ‘een leugenaar die het land belazerde’, te doden. Zes maanden later werd Nixon inderdaad ontmaskerd door het Watergate-schandaal. De film heeft als uitgangspunt een historisch incident dat erg lijkt op de mislukte aanslag op het Witte Huis in 2001. De film gaat de parallellen helaas uit de weg. De mislukte terroristische daad van Byck/Bicke (Sean Penn) is in de film nauwelijks politiek of religieus gemotiveerd, maar ingegeven door persoonlijke omstandigheden. Zijn vrouw heeft hem verlaten, zijn baan als verkoper van kantoormeubelen staat hem tegen en de eigen zaak die hij wil beginnen, wordt tegengewerkt door een onwillige geldverstrekker.(Niels Mueller, 2004, VS), BBC 2, 23.30-1.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg