Feyenoord wint de beker

De wedstrijd moet nog worden gespeeld, maar voor de Rotterdamse raadsleden staat de uitkomst al vast: Feyenoord wint op zondag 27 april de KNVB-beker in de eigen Kuip, ten koste van Roda JC. En dus moet de stad voorbereidingen treffen voor „een groots onthaal op de Coolsingel”. Het is immers al weer een tijd geleden dat de volksclub die in juli honderd jaar wordt een feestje kon vieren.

In het wekelijkse actualiteitenuurtje drong de grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam (veertien zetels), gisteren aan op een huldiging in het centrum van de stad. Zes jaar geleden, toen Feyenoord in de Kuip de UEFA Cup won na een 3-2 overwinning op Borussia Dortmund, ging de ‘traditionele balkonscène’ niet door, omdat Rotterdam die week nog in rouw verkeerde na de moord op Pim Fortuyn. Feyenoord had de finale destijds willen uitstellen vanwege de moord op Fortuyn, maar daar gaf de UEFA geen toestemming voor.

Drie jaar daarvoor bemachtigde de ‘Trots van Zuid’ voor het laatst de landstitel. De huldiging op de Coolsingel ontaardde toen in rellen en plunderingen.

Dat moet dit jaar voorkomen worden, stelde Leefbaar-raadslid Ronald Buijt. „Het is risicovol om niets te organiseren, want dan trekken er malloten naar de stad en is het onbeheersbaar.” Zijn licht euforische PvdA-collega Marco Heijmen toonde in de raadszaal een foto uit 1992, toen Feyenoord de beker won door Roda JC in de finale met 3-0 te verslaan.

Afzwaaiend burgemeester Ivo Opstelten weigerde gisteren tegemoet te komen aan de wens van een meerderheid in de gemeenteraad. Hij sprak van „een prachtig mysterie”. Alle draaiboeken liggen klaar, benadrukte de VVD’er. „Maar wat er gaat gebeuren is voor mij een weet en voor u een vraag. Laten we eerst de wedstrijd rustig afwachten.”

Feyenoord schakelde afgelopen dinsdag voor eigen publiek NAC Breda uit, met 2-0. Roda JC bereikte woensdagavond in Almelo de finale na een moeizame overwinning op Heracles. De ploeg uit Limburg verliet het veld pas als winnaar na het nemen van strafschoppen.