Een joekel van een schild-muis-octo-vogel-bok

Maranke Rinck & Martijn van der Linden: Ik voel een voet. Lemniscaat, 40 blz. €13,95
Maranke Rinck & Martijn van der Linden: Ik voel een voet. Lemniscaat, 40 blz. €13,95

Maranke Rinck & Martijn van der Linden: Ik voel een voet. Lemniscaat, 40 blz. €13,95

Eén voor een gaan vijf dieren af op het onbekende geluid dat ze horen, en dat ze op de tast proberen te herkennen. Het is iets, maar wat?

Ik voel een voet van Maranke Rinck begint spannend. ‘Tussen twee bomen, hoog boven gras en grond, slapen Schildpad, Vleermuis, Octopus, Vogel en Bok in de hangmat. Ineens doet Schildpad zijn ogen open. „Hé,” fluistert hij. „Horen jullie wat ik hoor?’ De nacht is zwart. Er is geen maan. Er zijn geen sterren.” Allemaal denken ze iets anders te voelen in het grote onbekende object in het duister. Totdat Olifant, want hij is het, zich luid trompetterend bekendmaakt.

Het verhaal is een bewerking van een – nu eens echt – eeuwenoude legende, De blinden en de olifant. Het verhaal van de blinden en de olifant komt voor in het gedicht De Tuin van de Waarheid van de Perzische dichter Sana’i van Ghazna (begin 12de eeuw), zoals te lezen in Een Karavaan uit Perzië. Klassieke Perzische Poëzie (2008) van J.T.P. de Bruijn. Het is terug te voeren op een boeddhistische legende uit de 2de eeuw voor Christus.

Tegenwoordig zijn de blinden – dan wel ziende mensen in het duister – die een olifant aftasten nog altijd een aansprekend thema, bijvoorbeeld in managersboeken. De moraal ligt er dan ook dik bovenop; je krijgt pas volledig beeld van de werkelijkheid als je bereid bent elkaar aan te vullen. ‘ „Ik ben eruit,” fluistert Bok. „Jongens, dit is een ernstige zaak: voor ons staat een joekel van een Schild-Muis-Octo-Vogel-Bok!”’

In Ik voel een voet is die boodschap ook wel aanwezig, maar zijn de echte blikvangers toch de illustraties van Martijn van der Linden. Octopus heeft een velletje bedrukt met vissen, Schildpad draagt een oosters mozaïekmotief. De vormgeving van het prentenboek sluit aan bij de sfeer van het verhaal. De bladzijden van het prentenboek zijn nachtzwart, de letters wit.

Omdat Lemniscaat 45 jaar bestaat, verschijnt elke maand een klein prentenboekje van één van de illustratoren. Van der Linden, momenteel illustrator van de maand, maakte het boekje Slaap Schildpad Schaap, waarin dezelfde vijf dieren figureren als in Ik voel een voet. Zelfde vormgeving: kleurige dieren springen van de gitzwarte bladzijdes, en ook hier schreef Rinck de tekst. De moraal: in slaap vallen lukt pas in een rondjes rijdende auto. Samenwerking vereist.