Duits centrum gedenkt ontheemden

Berlijn. Duitsland krijgt een speciaal documentatiecentrum ter herinnering aan de miljoenen ontheemden van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het moet een centrum worden dat ontheemden in een brede, Europese historische context plaatst. Met een door compromissen gekenmerkt besluit hierover hoopt de Duitse regering een einde te maken aan een slepend binnenlands debat en een hoogoplopende ruzie met buurland Polen. Dat is steeds tegen de stichting van zo`n gedenkoord geweest, omdat het de Duitsers teveel als slachtoffers zou karakteriseren - en niet als daders. In het Deutschlandhaus in de Berlijnse wijk Kreuzberg komt nu een ”zichtbaar aandenken aan vlucht en verdrijving”, aldus minister van Cultuur Bernd Neumann. Als belangrijk compromis zullen in de adviesraad van het nieuwe documentatie- en tentoonstellingscentrum behalve Duitsers ook Poolse, Tsjechische en Hongaarse historici zitten.