Drie weken luieren levert borrelglaasje aan extra buikvet op

rotterdam. Gezonde twintigers die drie weken minder gaan bewegen, hebben daarna veranderde bloedwaarden die al duidelijk wijzen op een hoger risico op ouderdomsdiabetes, chronische ziekten en vroege sterfte. Achttien mannen die aan een experiment van Deense onderzoekers meededen, moesten drie weken de fiets laten staan en trappen negeren. Ze namen de lift en reden auto. Hun eetpatroon bleef hetzelfde. Vooraf was met een stappenteller gemeten dat ze dagelijks 6.000 tot 10.000 voetstappen achterlieten. Ze sportten niet meer dan twee uur per week. Tijdens de drie luie weken beperkten ze zich tot 1.300 à 1.400 stappen per dag. Voor, tijdens en na het experiment namen de onderzoekers bloedwaarden op. Met een MRI-apparaat maten ze de hoeveelheid vet in de buik. Het lichaamsgewicht daalde een paar ons, maar de hoeveelheid buikvet nam toe, met gemiddeld 50 milliliter, ongeveer een borrelglaasje vet. De onderzoekers concluderen dat er sneller spierweefsel verloren ging dan er vet bij kwam. Uit de andere tests rolde een veranderd stofwisselingspatroon dat `past bij de progressie van chronische ziekten en voortijdige sterfte`, schreven de onderzoekers deze week in Journal of the American Medical Association.