‘Draag vluchteling niet aan Griekenland over’

Het overdragen van asielzoekers aan Griekenland moet onmiddellijk worden stopgezet. Dat vragen Vluchtelingenwerk Nederland en Amnesty International in een brandbrief aan staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA).

Aanleiding zijn berichten over folteringen en ernstige tekortkomingen in de Griekse asielprocedure. „Op Grieks grondgebied worden mensenrechten geschonden”, zeggen de hulporganisaties.

De EU-landen hebben in de zogeheten Dublin-verordening afgesproken dat vluchtelingen de asielprocedure moeten doorlopen in het land waar ze de EU het eerst zijn binnenkomen. Op basis hiervan worden vluchtelingen die via Griekenland naar de EU reizen naar dat land teruggestuurd. Vluchtelingenwerk Nederland zegt dat de IND wekelijks enkele vluchtelingen aan de Griekse autoriteiten overdraagt. De Dublin-verordening geldt ook in Noorwegen, dat sinds vorige maand geen vluchtelingen meer terugstuurt naar Griekenland. Duitsland stopte vorige week met het overdragen van minderjarige vluchtelingen.

Tweede Kamerlid Jan De Wit (SP) heeft Albayrak gevraagd of zij bereid is het overdragen van asielzoekers aan Griekenland direct te staken. Justitie wil niet bevestigen dat het om „enkelen per week” gaat. Het ministerie verwijst voor commentaar naar de aanstaande antwoorden op de Kamervragen.

Video van een asielzoeker op nrc.nl/binnenland

    • Diederik Meijer