Dodelijke medicijnen ontvreemd

Onbekenden hebben deze week een partij levensgevaarlijke pillen gestolen uit het pand van een farmaceutisch bedrijf in de omgeving van Zeewolde in Flevoland.

Dit heeft de politie gisteren bekendgemaakt. Het gaat om tweeduizend pillen Palfium, een zwaar pijnstillend middel, verpakt in doorzichtige glazen potten in een kartonnen doos. Bij inname van twee pillen kan de dood al intreden, aldus de politie. De generieke naam van het middel is dextromoramidum.

Het middel wordt onder andere gebruikt bij pijnbestrijding van terminale patiënten in de laatste levensfase en bij het euthanaseren van dieren. De pillen zijn wit, hebben een ronde vorm en zijn gestanst met een letter P.

De politie heeft een oproep gedaan om bij het aantreffen van de pillen onmiddellijk het alarmnummer te bellen. „Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als kinderen deze pillen op straat vinden en in hun mond stoppen”, aldus een woordvoerder van de politie.

Van de diefstal is gisteren aangifte gedaan. Een rechercheteam doet onderzoek naar de toedracht van de diefstal. De pillen zijn, aldus de politie, „nota bene uit een afgesloten ruimte weggenomen”. De pillen vallen onder de Opiumwet en daarom lagen de medicijnen achter slot en grendel.

Bij overdosering is er direct levensgevaar, aldus de politie. „Het medicijn kan circulatoire shock [shock als gevolg van een plotseling tekort aan circulerend bloedvolume, red.], acute bloeddrukdaling of daling van de lichaamstemperatuur veroorzaken met ten slotte de dood tengevolge.”