Deze ‘Wilders’ heeft spijt

De aangekondigde film van de politicus Geert Wilders over de islam houdt al weken de gemoederen bezig. Nu duiken persiflages op van een film die niemand heeft gezien.

‘Sorry-voor-fitna’-filmpjes op YouTube . Geert Wilders

Amsterdam, 21 maart. - Op een van de ruim driehonderd ‘sorry-voor-fitna-filmpjes’ op internet doen drie mensen, ogenschijnlijk licht beschonken, een curieus dansje. Ze springen op en neer op omfloerste beats op de achtergrond. Fitna Fitness is het, zegt een meisje, voordat de drie giechelend uit beeld verdwijnen. Achter hen prijkt op een witte muur in enorme zwarte letters ‘SORRY!’

Het idee is eenvoudig: laat zoveel mogelijk mensen filmpjes op YouTube en andere videosites zetten en die bijvoorbeeld Fitna by Geert Wilders noemen. In het filmpje hoeven ze verder slechts ‘I am sorry’, of ‘sorry’ te zeggen. Het oogmerk is dat fanatieke tegenstanders of geestverwanten die op internet zoeken naar Wilders’ langverwachte anti-islamfilm verdwalen in een woud van ‘gelijksoortige’ filmpjes en op honderden mensen stuiten die zich van Wilders’ opvattingen distantiëren of zich ervoor verontschuldigen. „Het is het online-equivalent van een demonstratie”, zegt initiatiefnemer Willem Velthoven, directeur van de multimediale kunststichting Mediamatic, bekend van de El Hema-expositie, waarin Hema-producten van Arabische varianten werden voorzien.

Het idee voor de ‘sorry-voor-fitna-filmpjes’ ontstond uit „ergernis en ongeduld”.Nederlanders worden volgens hem ,,nu al wekenlang gemarteld” met de aangekondigde film. Ruim 100 op een feestje gemaakte filmpjes werden direct op YouTube geplaatst. Velthoven wil vooral ,,dat mensen thuis aan de slag gaan”. Hij hoopt ook op ,,artistiek interessante” bijdragen. In het netwerk van Mediamatic zitten in elk geval veel kunstenaars. Regisseusse Maartje Nevejan (Couscous en cola), roept Wilders in haar filmpje op: „Make love, not movies.”

Morgen wordt in Amsterdam een demonstratie tegen Wilders gehouden. Veel politici hebben gezegd niet mee te doen omdat ze vinden dat de actie te veel is gericht tegen de persoon-Wilders.

Wilders: pagina 3

Bekijk een aantal ‘sorry-voor-fitna-filmpjes’ via nrc.nl/kunst

    • Herien Wensink