China geeft toe dat het op Tibetanen heeft geschoten

Londen/Dharamsala. China heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat agenten het vuur hebben geopend op pro-Tibet betogers. De schietpartij ”uit zelfverdediging” had plaats in de Chinese provincie Sichuan. Aanvankelijk berichtte staatspersbureau Nieuw China dat vier demonstranten werden gedood; daarna meldde het dat het om vier gewonden zou gaan. Er zijn volgens Nieuw China 24 arrestaties verricht in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

De Chinese premier Wen Jiabao en de Dalai Lama zijn onder voorwaarden bereid de dialoog over de positie van Tibet te hervatten. Wen eist dat de Dalai Lama ”totale onafhankelijkheid niet steunt en geweld afzweert”. De Tibetaanse leider zegt bereid te zijn gesprekken in Peking te voeren als er ”een echte concrete ontwikkeling” in de relatie tussen Tibet en Peking is. Het belangrijkste criterium voor hem is een einde aan het geweld. ”De hele wereld weet dat de Dalai Lama geen onafhankelijkheid nastreeft. Ik heb dat honderd keer, duizend keer herhaald. Het is mijn mantra”, aldus de Dalai Lama.