boekberichten

Salon du Livre geëvacueerd na bommelding

Na een bommelding zijn afgelopen zondagmiddag tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers en standhouders geëvacueerd op het Parijse Salon du Livre. De Salon stond dit jaar in het teken van Israëlische schrijvers. De ontruiming verliep vlekkeloos: binnen een kwartiertje waren alle bezoekers uit de expositiezalen en omstreeks half zeven ’s avonds konden de zalen weer worden vrijgegeven. De Israëlische ambassadeur in Parijs betreurde het ‘niet ernstige’ incident, en onderstreepte ‘dat men zich niet mocht laten intimideren’. (DL)

‘Hier is... Adriaan van Dis’ verschijnt op dvd

Een honderdtal uitzendingen van Hier is...Adriaan van Dis (de afgelopen maanden heruitgezonden op het NPS-themakanaal Cultura) zal in mei bij uitgeverij Rubinstein op dvd verschijnen. Van Dis selecteerde samen met regisseur Ellen Jens voor de dvd’s hun honderd favoriete gesprekken met schrijvers, politici en kunstenaars. (SK)

Stormloop op roman Verbeke in Roemenië

In Roemenië is er massale belangstelling voor de roman Slaap! van de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke. Deze week verscheen er een speciale editie van 40.000 exemplaren van de al eerder gepubliceerde Roemeense vertaling van Slaap! (In het Roemeens Dormi! genaamd). Het boek is onderdeel van een literaire reeks van de Roemeense kwaliteitskrant Cotidianul. Lezers konden bij aankoop van de krant van vorige week woensdag voor een zacht prijsje Dormi! aanschaffen. ‘De reacties waren uitermate positief. Nog dezelfde dag werden in de metro verschillende reizigers met het boek gespot’, zo meldt het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat het project mede ondersteunde. (DL)

Wieringa slachtoffer hardhandige inval

De schrijvers Tommy Wieringa en Dirk van Bastelaere zijn in de Zuid-Afrikaanse stad Stellenbosch mishandeld door de politie. Beiden namen in Zuid-Afrika deel aan het literatuurfestival Woordfees. Toen ze na afloop van hun lezing in een café zaten met festivalbezoekers vond er een inval door de politie plaats, die op zoek was naar drugs. Wieringa en Van Bastelaere werden ruw op de grond gegooid. Sommige gasten van het café werden geschopt en met pepperspray aangepakt, zo meldt Wieringa in zijn column in De Pers. (DL)

Martin Ros nieuw podium bij Selexyz

Boekbespreker Martin Ros heeft een nieuw podium gevonden. Nadat hij na jarenlange trouwe dienst bij de TROS Nieuwsshow niet langer gewenst was, is Ros sinds afgelopen zaterdag op de website van boekhandel Selexyz te beluisteren. Volgens Ros is zijn journalistieke onafhankelijkheid niet in het geding, ondanks het feit dat hij nu voor een boekhandel zijn bijdrage levert. „Er komt iemand met opnameapparatuur langs en ik houd mijn praatje. Het is wel wennen. Bij de Nieuwsshow had ik een vast ritme met de presentatoren die tegenover me wat zaten te knikkebollen”, aldus Ros. (DL, SK)

Lees de volledige berichten op: http://papierenman.blogspot.com of nrc.nl/boekenblog

M.m.v. Sebastiaan Kort en Dirk Leyman