Bizarre haring

400 g kleine courgettes1 prei10 g boter3/4 l groentebouillon1 eetlepel citroensap100 g gestoomde makreelfilet1 eetlepel fijngehakte dille

Hollandse nieuwe met banaan. Zalm met ontbijtkoek. Bij de post en bij e-mail treffen culinair journalisten regelmatig uitnodigingen voor proeverijen, lunches, diners en persberichten over bijvoorbeeld nieuwe producten.

Vaak worden ook recepten meegezonden die ongestraft mogen worden overgenomen en gepubliceerd. Wie denkt dat eigenlijk elk gerecht al een keer bedacht is en dat er geen combinatie van ingrediënten bestaat die niet al door iemand is uitgevonden en klaargemaakt, vergist zich.

Neem de nieuwsbrief van Fiskenum, een organisatie die de export en het eten van Noorse vis wil bevorderen. Ik kwam in die brief een recept tegen voor in stukjes gesneden Noorse haring die met gebakken appelstukjes, citroensap en kaneelpoeder wordt gemengd en waaraan een kerriesaus wordt toegevoegd, gemaakt van banaan, olijfolie en currypasta. Een intrigerend bizar gerecht.

Er staan meer recepten op de website www.visuitnoorwegen.nl. Bijvoorbeeld de hachee van Noorse zalm aangepast aan onze Hollandse smaak. De gebakken zalmfilet gaat vergezeld van een saus gemaakt van runderbouillon, gebakken uien, azijn, stroop, ontbijtkoek, laurier, kruidnagel en jeneverbessen. Er zijn gelovigen die denken dat hoe meer ingrediënten er bij een recept worden vermeld, hoe lekkerder het eindresultaat zal zijn.

Vandaag een eenvoudiger recept voor 4 personen voor courgettesoep met makreel. Een vette vis, maar wel met gezond visvet; 100 gram voor 4 personen is goed te doen.

Bereiding: snijd de courgettes in plakjes en de prei in dunne ringen. Verhit de boter in een soeppan en fruit de preiringen in enkele minuten zacht en glazig. Voeg de courgette en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 7 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Roer het citroensap, de dille en de in reepjes gesneden makreelfilet door de soep.

Anne Scheepmaker

Morgen: ricotta forte

    • Anne Scheepmaker