Ard Schenk Award voor Kramer en Van Deutekom

Sven Kramer en Paulien van Deutekom zijn gisteravond bij het KNSB Schaatsgala in Hilversum tot ‘Schaatser en Schaatsster van het jaar 2008’ gekroond. Zij kregen daarvoor de Ard Schenk Award uitgereikt.

Sven Kramer, die de trofee uit handen van zanger Marco Borsato ontving, won de prijs vorig jaar ook al. De schaatser uit de TVM-ploeg behaalde afgelopen seizoen bijna alleen maar gouden medailles, met als hoogtepunt een wereldrecord op de vijf kilometer in Calgary.

Paulien van Deutekom nam de Ard Schenk Award over van ploeggenote Ireen Wüst, die de prijs gisteravond eigenhandig overdroeg. Van Deutekom won dit seizoen de gouden medaille bij de wereldkampioenschappen allround in Berlijn, ten koste van Wüst.

De schaatsploeg van TVM, die onder leiding staat van coach Gerard Kemkers, werd net als vorig seizoen, verkozen tot ‘Schaatsploeg van het jaar’.

Elma en Bob de Vries werden gisteravond uitgeroepen tot ‘Marathonschaatsers van het jaar’. De broer en zus uit het Friese Haule kregen daarvoor de Dick van Gangelen Trofee voor de strijdlustigste rijder en rijdster in het peloton. Elma de Vries won de prijs vorig jaar ook al. Bob de Vries ontving de trofee uit handen van Kurt Wubben, de winnaar van vorig jaar.

De prijs voor marathonploegen ging bij de mannen naar BAM. Bij de vrouwen won het DSB-team. (ANP)