Annan: pauze in VN-vredesmissies

De Verenigde Naties moeten, omwille van hun eigen geloofwaardigheid, voorlopig geen nieuwe vredestaken op zich nemen. De „overbelaste” volkerenorganisatie kan zich beter bekommeren om het nakomen van eerder gedane beloftes.

Dat heeft voormalig VN-chef Kofi Annan gisteren gezegd. Annan, secretaris-generaal tot eind 2006, sprak met journalisten in New York waar hij door een Amerikaanse stichting werd onderscheiden voor zijn jarenlange vredesinspanningen. „De indruk wekken dat je iets onderneemt terwijl er niets gebeurt”, is „schadelijker” dan van tevoren helder maken waar de capaciteiten van de VN ophouden, aldus Annan.

De uitspraken van Annan komen in een periode waarin de druk op de VN toeneemt om het aantal vredesmissies uit te breiden. Terwijl de VN al problemen hebben om de bestaande missies uit te voeren. Er zit weinig schot in het voornemen om 26.000 blauwhelmen uit te zenden naar de Soedanese crisisregio Darfur en vorige maand werden de 1.700 VN’ers op de grens tussen Ethiopië en Eritrea gedwongen tot een vernederende terugtrekking na tegenwerking van de kant van Eritrea. Deze missie is sindsdien feitelijk non-existent.

Juist gisteren besprak de Veiligheidsraad een rapport waarin huidig VN-chef Ban Ki-moon de voorwaarden schetst voor de uitzending van een volgende vredesmacht, naar Somalië. In het Afrikaanse land voltrekt zich volgens de VN „de grootste humanitaire catastrofe ter wereld” maar westerse landen weigeren tot dusverre vredestroepen te leveren.

Ban Ki-moon presenteerde vier scenario’s waarin een VN-macht uiteindelijk kan worden uitgezonden naar Somalië. Alle scenario’s gaan uit van samenwerking tussen de zwakke regering van Somalië en de verscheidene islamitische rebellengroeperingen en krijgsheren. Vorige week wees een invloedrijk rebellenleider nog een aanbod van de regering af, om met elkaar om de tafel te gaan zitten.

In Somalië zijn momenteel 6.200 vredestroepen gestationeerd van de Afrikaanse Unie, maar zij kunnen er weinig verrichten.