Angst voor Chinese producten

In Taiwan maakt de bevolking zich op voor de verkiezingen. Morgenochtend om negen uur gaan de stembussen open en in de avond zal bekend worden wie als overwinnaar uit de bus is gekomen: Frank Hsieh van de Democratische partij (DPP) of Ma Ying -jeou van de Kuonmintang (KMT). De eilandstaat staat voor de lastige vraag

taiwan_stemmen_afp.jpgIn Taiwan maakt de bevolking zich op voor de verkiezingen. Morgenochtend om negen uur gaan de stembussen open en in de avond zal bekend worden wie als overwinnaar uit de bus is gekomen: Frank Hsieh van de Democratische partij (DPP) of Ma Ying -jeou van de Kuonmintang (KMT).

De eilandstaat staat voor de lastige vraag hoe het zich politiek maar vooral ook economisch moet opstellen ten opzichte van de Volksrepubliek.

Omdat de KMT Taiwan economisch minder wil isoleren van het vaste land ziet Peking liever Ma Ying-jeou aan de macht komen.Taiwan heeft maar liefst 150 tot 200  miljard euro  in China geinvesteerd maar het stond China niet toe te investeren in de Taiwanese economie. Om het tij te keren wil Ma Ying-jeou vrije handel van producten en vrij verkeer van arbeidskrachten met China.

Het gewone volk is radeloos omdat demissionair president Chen Shui-bian van de DPP de economie heeft verwaarloosd.De bevolking is ontevreden omdat de werkdruk hoog is en de lonen niet stijgen. Ook het hoge zelfmoordpercentage onder de 24 miljoen Taiwanezen baart zorgen.
Toch is er ook de angst voor de plannen van Ma. Want wat als Chinese producten en werknemers massaal de grens over komen en Chinese bedrijven en banken zich in Taiwan zullen vestigen?

De DPP gebruikt die angst om kiezers over de streep te trekken. Onder andere doormiddel van een cartoon.
Klik het vierde filmpje aan op de webiste van de DPP: http://frankcthsieh2008.blip.tv/

    • Bettine Vriesekoop