1 Foto’s kijken

Wall Street district in Manhattan, gezien vanaf het dak van Irving Trust Co., 1938. Foto Berenice Abbott Wall Street district
Wall Street district in Manhattan, gezien vanaf het dak van Irving Trust Co., 1938. Foto Berenice Abbott Wall Street district Abott, Berenice

Archief bibliotheek New York

http://digitalgallery.nypl.org

NYPL Digital Gallery is geen enge politiedienst die biometrische gegevens screent, maar het digitale archief van de openbare bibliotheek van New York. In dit prentenkabinet, met meer dan 600.000 afbeeldingen kan je urenlang bladeren, klikken en kijken. Zoals in het fotoalbum van een Amerikaanse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Frankrijk werd gestuurd en terugkwam met een boek vol foto’s, begeleid met teksten als ‘Front view of machine-gun nest in the Bois de Chaume’. Of ‘Business as usual’, bij een soldaat die met geweer in de aanslag achter een stelling zit. Op de site vind je vooral beelden die de geschiedenis van New York vertellen. Tussen de foto’s van immigranten die eind negentiende eeuw op Ellis Island aankwamen, staat een ‘Dutch Woman’ met Zeeuwse kap en twee ‘Dutch boys’, koddige mannetjes in klompjes. ‘New York is changing’, heet een fotoreeks uit de jaren dertig die toont hoe de constructie van wolkenkrabbers zoals het Empire State Building en het Chrysler Building de skyline van de stad gingen bepalen. Meer recent zijn de portretten van inwoners van Brooklyn van de jaren zeventig, en een reeks van Dylan Stone die het zuiden van Manhattan letterlijk straat per straat, blok na blok op foto vastlegde in 1999. (SV)