Wie schond het bestand precies?

Zo is het niet gegaan. Hamas hervatte de raketbeschietingen op 11 juni 2006 na een explosie op het strand van Gaza, waarbij zeven Palestijnen omkwamen. Nooit is vastgesteld dat deze ontploffing door Israëlisch vuur werd veroorzaakt. Wel lijkt het incident volgens experts het gevolg van een mijn, die daar door Hamas zelf is neergelegd. Zonder de tijd te nemen om dit uit te zoeken, hervatte Hamas vervolgens de geweldsspiraal door een rakettenregen op de burgerbevolking van Noord-Israël.

Daarnaast vergeet Heleen Witte dat het bewind van Hamas in Gaza, alles behalve `de Palestijnen` vertegenwoordigt. De enige reden van de wapenstilstand van Hamas was, dat de strijders het te druk hadden met hun bloedige broedertwist met Fatah. Een burgeroorlog die vele Palestijnen het leven heeft gekost en het land tot aan de bedelstaf heeft gevoerd.

    • Lute Geertsma Houten