Wen en Dalai Lama bereid tot dialoog

Zowel de Chinese premier Wen Jiabao als de Dalai Lama is onder voorwaarden bereid de dialoog over de positie van Tibet te hervatten. Volgens Chinese staatsmedia zijn er 24 arrestaties verricht na het geweld in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

De Britse premier Gordon Brown heeft gisteren telefonisch met Wen gesproken om hem op te roepen tot terughoudendheid in de ordehandhaving in Tibet en de omringende autonome gebieden met grote Tibetaanse minderheden. „Ik heb heel duidelijk gemaakt dat er een einde moet komen aan het geweld in Tibet”, zei Brown in het Lagerhuis. Ook riep hij China op tot gesprekken met de Tibetaanse regering in ballingschap. Volgens Brown antwoordde Wen dat hij daartoe bereid is, mits de Dalai Lama „totale onafhankelijkheid niet steunt en geweld afzweert”.

Eerder deze week had Wen fel uitgehaald naar de „Dalai-kliek”. Die is volgens hem de aanstichter van de gewelddadigheden afgelopen vrijdag in Lhasa, toen auto’s en winkels in brand werden gestoken en een onbekend aantal doden is gevallen bij botsingen tussen Tibetanen en Chinese ordetroepen.

Vandaag antwoordde de Tibetaanse leider vanuit het Noord-Indiase Dharamsala dat hij bereid is gesprekken in Peking te voeren als er „een echte concrete ontwikkeling” in de relatie tussen Tibet en Peking is. Het belangrijkste criterium voor hem is een einde aan het geweld in Tibet. „Ik ben altijd bereid om onze Chinese leiders te ontmoeten, vooral Hun Jintao”, zei hij, refererend aan de Chinese president. „De hele wereld weet dat de Dalai Lama geen onafhankelijkheid nastreeft. Ik heb dat honderd keer, duizend keer herhaald. Het is mijn mantra.”

Hij waarschuwde dat „veel Tibetanen onrealistische verwachtingen” van die gesprekken kunnen ontwikkelen. „Daarom moet ik er zorgvuldig over nadenken.”

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei „zeer bezorgd” te zijn over de voorgenomen ontmoeting van Brown met de Dalai Lama, die in mei een bezoek aan Londen brengt. Het riep de Britse premier op de Tibetaanse geestelijke niet te steunen.

De Chinese autoriteiten meldden via de Tibet Daily dat 24 Tibetanen zijn gearresteerd voor het bedreigen van de staatsveiligheid en „andere zware misdaden” bij de onlusten van vrijdag. 170 anderen zouden gehoor hebben gegeven aan het ultimatum om zichzelf aan te geven. (AP, Reuters)

Een reportage uit Lhasa van de Duitse journalist Georg Blume is te lezen op nrc.nl/wereld.