Waarom liggen slachtoffers niet onder donkere lakens?

Victor van de Wetering (13) fietste onlangs in Den Bosch langs een man die zojuist was doodgestoken. Het slachtoffer lag in de hal van een flat, bedekt onder een wit laken met bloedvlekken, zoals Victor soms op tv ziet. „Waarom gebruiken ze witte lakens en geen zwarte of donkere?”, vraagt hij.

Politie en hulpverleners bedekken lijken met witte lakens, omdat steriel wit in ziekenhuizen van oudsher de boventoon voert, denkt Kees Das, hoofd van de afdeling Forensische Geneeskunde van de GGD Amsterdam. Bovendien kan wit textiel sterke schoonmaakmiddelen verdragen en keer op keer gewassen worden, zonder te verkleuren.

Tegenwoordig hoeft dat niet meer, omdat vaak witpapieren lakens worden gebruikt. Das: „Die kunnen ze zo weggooien, dan hoeven ze niet naar de wasserette.”

Volgens de ‘pd’-richtlijnen (plaats delict) beschikt iedere surveillancewagen van de politie vandaag de dag over een pd-koffer met onder meer een steriel laken, vertelt persvoorlichter van de politieregio Haaglanden Chantal Margés, die jaren bij de technische recherche heeft gewerkt. „Vroeger kon het nog wel eens gebeuren dat over een stoffelijk overschot een laken werd gelegd dat agenten een week eerder nog om iemands schouders hadden geslagen, voor de kou of zo.”

Over of rond lijken zet de politie nu ook vaak een soort ‘partytent’ op. De tent schermt het slachtoffer en de recherche af van regen en wind, maar ook van opdringerig publiek. „De nieuwsgierigheid gaat heel ver”, zegt Margés. „Als iemand ergens naar beneden is gesprongen, zijn er altijd mensen die uit het raam hangen om te kijken.”

De meeste tenten zijn – heel verrassend – wit. In die kleur zijn ze makkelijk verkrijgbaar, zegt Margés, maar wit heeft ook een praktisch nut. Als het gaat schemeren wanneer het onderzoek nog loopt, wordt het al snel donker in een tent. Een transparante tent zou nog het meeste licht vangen, aldus Margés, maar die heeft weer andere nadelen.

    • Barbara Rijlaarsdam