Waar taal en beeld samenkwamen

Hugo Claus beste films waren bewerkingen van zijn eigen werk.

Filmmaker

„Een dichter zal dichten, een romancier zal romans maken, maar hij zal de grens niet overschrijden – hij zal geen films maken”, zei Hugo Claus in 1967. Hij had toen al wel scenario’s geschreven en zou dat blijven doen, vooral voor zijn vriend Fons Rademakers.

Een jaar later deed hij het toch zelf. Claus regisseerde Vijanden, een verhaal over de vriendschap tussen een Duitse en een Amerikaanse soldaat tijdens het Ardenneroffensief, een ‘eenvoudig verhaal' waarmee hij een groot publiek wilde bereiken. Vijanden is een van de vijf speelfilms die Claus zou regisseren. De beste waren verfilmingen van eerder eigen werk, Vrijdag uit 1981, een bewerking van het toneelstuk uit 1969, en Het sacrament(1990) naar de roman Omtrent Deedee. Voor de verfilming van magnus opus Het verdriet van België (1994) werd helaas een Zwitserse regisseur ingehuurd, Claude Goretta. Als filmregisseur is Claus minder succesvol geweest dan in zijn andere hoedanigheden. Dat moet hij erg hebben gevonden. „Alleen in een film sluiten mijn muzikaal, mijn plastisch en mijn vertellersgevoel volmaakt bij elkaar aan’’, zei hij in 1994 tegen Joyce Roodnat. Naar zijn laatste film, De verlossing (2001) ging bijna niemand kijken.

    • Bianca Stigter