Voor het karretje van Livera gespannen

Op de presentatie van de lingerielijn van presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen (best een pittige taak om die naam op het labeltje van een string te borduren), waren ook andere Bekende Nederlanders met een Eigen Kledinglijn. Zo zag ik Jan Smit, de vriend van Yolanthe, die al jaren geleden ontdekte dat je helemaal geen smaak of stijl hoeft te hebben om kleren te ontwerpen, en op vele C&A-posters stond in slechts een Jan Smit-onderbroek en zijn eigen Volendamse blote bast. Voor het komende voorjaar heeft Jan trouwens acht spijkerbroeken ontworpen die op de New Yorkse straatcultuur gebaseerd zijn. (Uit de C&A-promotekst: ‘Jan is afgereisd naar hét New York, om daar inspiratie op te doen in het Mecca van de ‘urban jeans culture’.’)

Ook Dyanne Beekman was op het feestje, de make-overgoeroe van Passion for Fashion die elke onzekere huisvrouw dwingt om haar haar gitzwart te verven en een ballonrok aan te trekken. Dyanne is inmiddels ook gerekruteerd door C&A en brengt daar vaalgrijze strakke spijkerbroeken aan de man.

Yolanthe was voor het karretje van Livera gespannen, een winkel die, vermoed ik, af wil van het vleeskleurige steunkousimago en, zoals elke winkel, een jongere doelgroep wil bereiken. Dus seksbom Yolanthe ingeschakeld (misschien net iets te laat, trouwens, want Yolanthe is recentelijk overgestapt van BNN naar de Tros, en dreigt dus zelf in een steunkous te veranderen) om wat setjes te ontwerpen.

Daar hingen ze: een bh met onderbroek, een soort tijgerpakje en zo’n onwaarschijnlijk badpak met ronde gaten in de taille. Die badpakken heb ik nooit begrepen. Welk mens wil er nu na een strandvakantie thuiskomen met twee gebruinde ronde plekken aan weerszijden van haar navel? Ook had Yolanthe voor de inspiratie leentjebuur gespeeld bij Marlies Dekkers, want uit het tijgerbehaatje staken twee van die over-de-borst-baleinen waar Marlies zo gek op is, en die wat mij betreft ook behoren tot de grote lingeriemysteries.

De meisjes die achter mij stonden, vonden het allemaal even mooi. Maar het werd ook ineens duidelijk waarom je iemand die wordt gezien als seksbom, juist níét als boegbeeld voor je onderbroekenwinkel moet nemen. ‘Prachtig, dat zwempak, en het staat haar ook zo mooi’, zei een van de meisjes terwijl Yolanthe in een broeierig filmpje allerlei zwembaden indook. ‘Ja, maar mij staat dat niet’, zei een ander meisje op neutrale toon. De anderen waren het hier roerend mee eens.

    • Aaf Brandt Corstius