Verkeersovertreders in Europa vervolgd

Rotterdam, 20 maart. Europese automobilisten die in andere lidstaten van de Europese Unie een verkeersovertreding begaan, mogen een boete niet meer ontlopen. De Europese Commissie heeft gisteren een voorstel aangenomen voor een richtlijn die tot doel heeft verkeersovertredingen gemakkelijker over de grenzen heen te kunnen vervolgen. Er moet een grensoverschrijdend elektronisch informatiesysteem voor nummerborden komen dat in alle 27 EU-landen wordt ingevoerd. Zo moet een bestuurder overal in Europa geïdentificeerd kunnen worden. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat Duitse overtreders vrijuit gaan in Frankrijk, omdat een Franse verkeersradar geen Duitse kentekens kan herkennen. De richtlijn moet de verkeersveiligheid vergroten, zei eurocommissaris Barrot (Vervoer). In 2001 spraken de EU-landen af dat ze in tien jaar tijd het aantal verkeersdoden zouden proberen te halveren.