Veel genvarianten bij trombosekans

rotterdam, 20 maart. Veelvoorkomende, maar niet zo invloedrijke variaties in de genen zijn net zo bepalend voor het erfelijke risico op trombose als de paar belangrijke, maar zeldzame genafwijkingen die al bekend waren. Die veelvoorkomende varianten dragen ieder afzonderlijk niet zoveel bij aan het risico, maar er zijn er wel veel die invloed hebben. Dat schrijven Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers in het Journal of the American Medical Association. Het gaat om diepveneuze trombose, de bloedstolling die soms in een ader ontstaat en tot levensbedreigende longembolie kan leiden. Het risico erop is voor 60 procent genetisch bepaald. Maar de tot nu toe gevonden genafwijkingen verklaarden daar maar een fractie van. De rest blijkt in de kleine variatie, in de single nucleotide polymorphisms (SNPs), te zitten.