Televisie Voorkeur

Holby Blue is een politiedramaserie over de politiemensen in het fictieve politiestation Holby South. De los te bekijken serie kruist af en toe met de ziekenhuisseries Holby City en Casualty. Vanavond het eerste deel van de tweede twaalfdelige reeks, waarin onder meer politie-agente Lucy Slater (Elaine Glover, links) de chirurg in opleiding Jacqueline Naylor van het Holby City Hospital (Rosie Marcel) aanhoudt wegens een moordaanslag. BBC 1, 21.00-22.00u. Foto BBC. Picture Shows: PC Lucy Slater (Elaine Glover) brings Jacqueline Naylor (Rosie Marcel) from Holby City into custody on suspicion of attempted murder TX: BBC One Thursdays at 8pm WARNING: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising HOLBY BLUE and provided BBC / RED PLANET is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written permission from the BBC Red Planet

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de onderzoeksconclusies van staatsraad Reinder Hoekstra over vermeende misstanden bij de veesector. Aanleiding was het uitlekken van een vertrouwelijk rapport van de Voedsel en Warenautoriteit over het functioneren. Inhoud: het toezicht op de veesector is onvoldoende en er volgen geen sancties op overtredingen. Het rapport dateert uit januari 2007, maar minister Gerda Verburg is er nooit van op de hoogte gebracht. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Al tientallen jaren wordt in Nederland methadon verstrekt aan om en nabij 12.000 heroïneverslaafden. Het aanvankelijke doel was de verslaafden van hun verslaving af te helpen. Maar de verstrekte doses zijn in de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Een reportage over de schaduwkanten van methadongebruik met reacties van woordvoerder van verslavingskliniek Jellinek. Ned.2, 20.25-20.55u.

Irak 5 jaar later. Gezamenlijke uitzending van Nova en Nos met reportages uit Irak en presentator Twan Huys die live vanuit studio Dudok in Den Haag met ooggetuigen van de invasie, Irakezen in Nederland, politici en deskundigen uit binnen- en buitenland de situatie vijf jaar na de invasie beschouwt. Met uniek beeldmateriaal gemaakt door Iraakse burgers zelf, live verbindingen en commentaren vanuit Irak, de VS en andere delen van de wereld. Ned.2, 22.15-23.31u.

praatprogramma

De wereld draait door. Midas Dekkers over zijn omarming van de vergankelijkheid, Junkie XL vertelt over een internationale popdiva die zijn hulp heeft ingeroepen voor een remix op haar nieuwe cd en Leo van der Goot, vroeger de baas van RTL, over de Dutch Promo Award, een onderscheiding voor de beste televisiepromo. Hij vertelt hoe volgens hem de perfecte promo moet worden gemaakt. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Bondscoach van Jong Oranje Foppe de Haan over de Olympische Spelen in China, geheugenexpert Willem Wagenaar pleit ervoor dat de Eper incestzaak opnieuw onder de loep wordt genomen en fotograaf Geert van Kesteren vertelt over zijn fotoboek Baghdad Calling. Ned.1, 23.00-23.55u.

Phara. De gehele uitzending is gewijd aan de overleden schrijver Hugo Claus (1929-2008). De invulling van het programma is nog niet bekend. België 2, Canvas, 23.05-23.40u.

documentaire

Sportdocument: Theo Bos. Keirin is een discipline in het baanwielrennen die enorm populair is in Japan. Jaarlijks komen meer dan 50 miljoen mensen naar deze sport – een wedstrijd over 2 km, gedeeltelijk achter een gangmaker – kijken. De documentaire biedt een kijkje in de onbekende keirin-wereld. Wereldkampioen baanwielrennen Theo Bos wordt tijdens zijn deelname aan de Japanse keirin gevolgd. Nooit eerder werd er bij deze tak van sport van zo dichtbij gefilmd. Ned.3, 20.25-21.25u.

VPRO's Import: When I came home. Amerikaanse documentaire uit 2006 over de oorlog in Irak laat zien dat met Irak-veteranen hetzelfde gebeurt als destijds met Vietnam-veteranen:: Irak-veteranen keren terug in Amerika, getraumatiseerd door de oorlog. Ze verliezen hun baan, raken de grip kwijt op hun leven en belanden op straat. Niemand bekommert zich om hen. Dat ondervindt Herold Noel, een veteraan van de Irak-oorlog aan den lijve. Noel lijdt aan een oorlogstrauma, waardoor het onmogelijk voor hem is om na terugkeer uit Irak zijn oude leven weer op te pakken. Hij verliest vriendin en huis en woont in zijn auto in Brooklyn. Dan onmoet hij de oprichter van een bijstandsorganisatie. Ned.2, 23.35-0.30u.

informatief

Ten things you didn't know about earthquakes. Presentator en wetenschapper Iain Stewart doet een onderzoek naar aardbevingen en vertelt o.a. dat aardbevingen op de maan zestig keer zo lang duren en dat door spionage-activiteiten tijdens de Koude Oorlog veel kennis over aardbevingen werd verkregen. BBC 2, 21.00-22.00u.

Andere tijden: Olympische Spelen Moskou 1980. Net als rond de Olypmische Spelen van deze zomer in China, was er ook discussie rond de Spelen in Moskou 1980. Amerika pleitte voor een boycot wegens de Russische inval in Afghanistan. Nederland stond op de wip: wel of niet gaan? En ondertussen wachtten de Russen met open armen op hun gasten. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.25-22.00u.

Geld maakt gelukkig? Reportage-serie waarin wordt onderzocht of geld de sleutel is tot geluk. Deze keer speciale aandacht voor de combinatie gezondheid, geld en geluk, met o.a. Monique, Geert-Jan en hun kinderen en Marianne en Klaas, bij wie de financiële situatie na het winnen van een prijs de beperkingen door gezondheidssituaties compenseerde. Ned.1, 22.30-23.00u.

amusement

Twinzz. Veertig tweelingen doen auditie om een plaats te verwerven in een superband. Vandaag worden zij beoordeeld op de ‘twinfactor’ waarbij gezichtsmeting en vaststelling van de voorkeurshand plaatsvind. Ned.1, 20.30-21.30u.

sport

EK zwemmen Eindhoven. Rechtstreeks verslag van het langebaanzwemmen en een samenvatting van het schoonspringen en synchroonzwemmen. Ned.2, 18.00-20.00u,