Strafschoppen brengen Roda JC in bekerfinale

Roda JC heeft zich gisteren geplaatst voor de bekerfinale, al had het bij Heracles Almelo strafschoppen nodig om zich te kwalificeren. Het won de strafschoppenreeks met 5-3, nadat de wedstrijd in 2-2 was geëindigd.

Heracles, dat voor het eerst sinds zijn oprichting in 1903 een halve finale in de KNVB-beker speelde, begon vol enthousiasme aan het duel, fel aangemoedigd door het thuispubliek in het Polman Stadion. Sinds Gert Heerkes, die op zaterdag nog gewoon zijn amateurteam Germanicus traint, is aangesteld als opvolger van Ruud Brood gaat het weer beter met de club uit Almelo. De laatste zes duels in de eredivisie werden niet verloren. Hoewel Roda JC achtste staat in de eredivisie en Heracles dertiende, presteerde het team van Heerkes na de winterstop wel beter dan het elftal uit Kerkrade.

Het vernieuwde vertrouwen bleek duidelijk in de eerste helft. Heracles was feller en kwam na 17 minuten verdiend op voorsprong via Gonzalo Garcia-Garcia. Maar nog binnen de minuut stond het alweer gelijk, toen Marcel Meeuwis een fraaie aanval van Roda JC afrondde. De ploeg van Raymond Atteveld had het aan doelman Bram Castro te danken dat het tot de rust 1-1 bleef.

Heracles verzuimde te scoren en zoals wel vaker viel de goal aan de overkant. Negen minuten na rust trof Willem Janssen raak met een prachtig afstandsschot: 1-2.

Heracles had moeite om van die klap te bekomen. Heerkes bracht met Ricky van den Bergh een frisse aanvaller in stelling, maar veel extra doelgevaar leverde dat niet op. Tot Van den Bergh tien minuten voor tijd scoorde vanuit een zelf afgedwongen vrije trap: 2-2. In de daaropvolgende verlenging was geen van beide teams nog bij machte om te scoren, al creëerde Heracles wel nog enkele halve kansen.

Tegenstander voor Roda JC in de finale wordt Feyenoord, dat dinsdag van NAC won met 2-0. De finale wordt op 27 april gespeeld in de Kuip in Rotterdam.