Slakkeninvasie krijgt vaart door genvariatie

Rotterdam. Genetische variatie kan het succes van invasieve soorten flink vergroten doordat zij zich beter kunnen aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Franse biologen naar de invasie van de zoetwaterslak Melanoides tuberculata op het eiland Martinique. De slak komt oorspronkelijk uit Azië, maar is wereldwijd verspreid, vooral door de handel in aquariumplanten. Via veldonderzoek en analyse van het mitochondriaal DNA ontdekten de Fransen dat vanaf eind jaren zeventig vijf verschillende vormen van de slak achtereenvolgens het eiland bereikten. Twee keer kruisten die vormen onderling waardoor nieuwe vormen ontstonden die zich op Martinique beter konden voortplanten dan hun oudervormen. Het onderzoek stond vorige week in Current Biology.