Servië trekt gezant terug uit Kroatië na erkenning Kosovo

ZAGREB. Servië heeft gisteren zijn ambassadeur teruggeroepen uit buurland Kroatië, nadat dat land de onafhankelijkheid van Kosovo had erkend. Ook Hongarije en Bulgarije erkenden gisteren de voormalig Servische provincie. De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, zei gisteren dat landen die Kosovo erkennen ”niet kunnen rekenen op goede relaties met Servië”. Het VN-bestuur in Kosovo, UNMIK, heeft Servië beschuldigd van het organiseren van het geweld van maandag in Mitrovica, in het door Serviërs bewoonde noorden van Kosovo. Bij dit ernstigste incident sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo een maand geleden, kwam één VN-agent afkomstig uit Oekraïne om en raakten tientallen anderen gewond. Circa veertig VN-agenten keerden gisteren terug naar het gebied.