Schenking van 83 miljoen euro voor Whitney New York

Rotterdam. Het Whitney Museum voor Amerikaanse kunst in New York ontvangt een schenking van 83 miljoen euro van de American Contemporary Art Foundation van oud-cosmeticamagnaat Leonard A. Lauder, tevens bestuursvoorzitter van het museum. Dat meldde de New York Times gisteren. De gift, de grootste in het 77-jarige bestaan van het museum, is bedoeld om te voorkomen dat het museum het Marcel Breuer-gebouw aan Madison Avenue waar het nu is gevestigd, zal verkopen. Het Whitney kondigde vorig jaar aan elders op Manhattan een dependance te willen laten bouwen door architect Renzo Piano, wat resulteerde in geruchten over verkoop van het Breuer-gebouw. Door de gift van Lauder lijkt vertrek uit het Breuer-gebouw van de baan. Het Whitney onderzoekt de mogelijkheid van een museum verdeeld over twee locaties; in het Breuer-gebouw én in het Meatpacking District. Lauders stichting voor Amerikaanse hedendaagse kunst was eerder al verantwoordelijk voor de aankoop van enkele belangrijke werken van Rothko, Kline, Warhol en Pollock voor de permanente collectie van het Whitney Museum.