Roda JC in finale beker door zege na strafschoppen

Het is Heracles Almelo niet gelukt voor de eerste keer de finale van het nationale bekertoernooi te bereiken. Op eigen veld werd de ploeg gisteravond uitgeschakeld door Roda JC. Dat gebeurde na strafschoppen, in een reeks waarin de Kroatische voetballer Srdjan Lakic als enige miste. Hij schoot op de paal. „Het scheelde vijf centimeter”, zei trainer Gert Heerkes van Heracles. „We zijn heel dicht bij de finale geweest.” Roda won de strafschoppenreeks met 5-3.

Na de officiële speeltijd was het 2-2, in de verlenging werd niet gescoord. Heracles had in de hele wedstrijd overwicht. „We zijn zeker gelijkwaardig en misschien wel beter geweest”, vond Heerkes. „Als we dit niveau vasthouden, moeten we ons in de eredivisie kunnen handhaven.”

Tweevoudig bekerwinnaar Roda drong voor de zesde keer door tot de eindstrijd. Op 27 april is Feyenoord in de Kuip de tegenstander. „Ik ben blij en trots”, zei coach Raymond Atteveld. „Over de vraag of het verdiend was kan ik me eerlijk gezegd niet druk maken.”

Heracles speelde enthousiast en aanvallend. Na zeventien minuten was het raak. Gonzalo Garcia-Garcia stiftte de bal fraai over Rodadoelman Bram Castro. Amper een minuut later was het gelijk. Marcel Meeuwis rondde een uitgekiende aanval van Roda af, profiterend van de tijdelijke euforie bij de opponent. Ineens was het gedaan met de juichstemming aan Almelose zijde. „We stonden te lang feest te vieren”, zei Heerkes.

De thuisclub leek aangeslagen. Heerkes, sinds enkele maanden met succes als trainer actief bij de club, een taak die hij combineert met het trainerschap bij amateurclub Germanicus, bleef zijn manschappen naar voren sturen. Veel gevaar leverde dat niet op.

Door opnieuw een moment van onoplettendheid aan Almelose kant kwam Roda JC tien minuten na de hervatting op voorsprong. Willem Jansen kon ongestoord van ver de 2-1 binnen trappen. Heracles gaf niet op. Door een fraaie vrije trap van invaller Ricky van den Bergh werd de verlenging afgedwongen, maar in die extra tijd werd niet gescoord. (ANP)