NCTb: inzage in agenda’s van politici

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vraagt Eerste en Tweede Kamerleden en bewindslieden met het oog op hun veiligheid de komende tijd hun publieke optredens door te geven.

Het gaat volgens Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet om een „dringend verzoek”, niet om een meldplicht, zei zij vanochtend.

Volgens een aan alle Kamerfracties gestuurde brief is de aangekondigde anti-islamfilm van Wilders de aanleiding voor de verhoogde waakzaamheid. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat politici risico lopen, stelt de NCTb. Het is een preventieve maatregel, aldus de brief. De coördinator verzoekt politici met een formulier door te geven welke optredens ze hebben, waar die over gaan, welk publiek daar verwacht wordt, en of er media zijn uitgenodigd. De NCTb zal met deze gegevens regionale politiekorpsen informeren.

Kamervoorzitter Verbeet noemt het verzoek geen bijzondere maatregel: „Het zijn dezelfde formulieren die gebruikt worden bij verkiezingscampagnes”. Een woordvoerder van de NCTb onderstreept dat het een voorzorgsmaatregel betreft. „De coördinator heeft graag een overzicht, zodat hij als het nodig zou zijn, weet waar mensen op welk moment zijn.”

Het is nog onbekend wanneer Geert Wilders zijn film Fitna gaat vertonen. Dinsdag verklaarde hij dat dat voor 1 april zal gebeuren.

De Deense premier Anders Fogh Rasmussen heeft gisteren fel afstand genomen van uitlatingen van Wilders op de Deense televisie, dinsdagavond. Wilders zei onder meer dat de Koran „een fascistisch boek” is.

Wilders prees Rasmussen voor het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting na de protesten van moslims tegen de Deense spotprenten van de profeet Mohammed. Rasmussen gaf gisteren een verklaring uit dat hij de „neerbuigende opmerkingen van Wilders over moslims” scherp veroordeelt. Wilders was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Op de Dam in Amsterdam is zaterdag een manifestatie tegen „discriminerende uitlatingen” van Geert Wilders en de PVV. De organisatie, Nederland Bekent Kleur , verwacht duizenden mensen.