Nadal in VS maar net langs Tsonga

Rafael Nadal is bij het tennistoernooi van Indian Wells aan uitschakeling ontsnapt. De als tweede geplaatste Spanjaard rekende in de vierde ronde na drie lange sets af met Jo-Wilfried Tsonga uit Frankrijk, de verliezend finalist van de Australian Open: 6-7 (4), 7-6 (3) en 7-5.

Roger Federer bereikte met minder moeite de kwartfinales. De Zwitserse nummer één van de wereld versloeg de Kroaat Ivan Ljubicic met 6-3 en 6-4. Nummer drie Novak Djokovic had weinig moeite met Guillermo Cañas. De Serviër was met 6-2 en 6-3 te sterk voor de Argentijn.

Bij de vrouwen bereikten de Russinnen Maria Sjarapova en Svetlana Koeznetsova de laatste vier. Sjarapova, als vierde geplaatst, rekende in twee sets af met Daniela Hantuchova uit Slowakije: 7-6 (2) en 6-1. Koeznetsova, nummer twee op de lijst, kende weinig moeite met de Poolse Agnieszka Radwanska: 6-2 en 6-4.

De internationale tennisorganisaties ITF, ATP, WTA Tour en Grand Slams hebben uniforme regels opgesteld voor het gebruik van de Hawkeye-electronica. Dat systeem controleert of een bal in of uit was. Spelers mogen voortaan drie keer het systeem aanroepen, plus een vierde keer als een tiebreak wordt gespeeld. Een zogeheten challenge die terecht blijkt, telt niet mee.

De regels gaan gelden bij alle wedstrijden waar de Hawkeye gebruikt wordt. Tot op heden maakten alle toernooien zelf regels met betrekking tot het controlesysteem. Dat leidde tot de verwarrende situatie dat in sommige gevallen de spelers een onbeperkt aantal challenges tot hun beschikking hadden en op andere toernooien slechts twee. Drie van de vier grandslams maken gebruik van de technologie. Roland Garros doet dat niet, omdat de bal op het gravel een afdruk achterlaat. Komende week worden de nieuwe regels voor het eerst gebruikt bij de Miami Open. (ANP)