Na viermaal brons EK-titel voor Groot

Chantal Groot is gisteravond verrassend Europees kampioene op de 50 meter vlinderslag geworden. Groot, die al vier keer brons op dit (niet-olympische) nummer had gehaald, was in Eindhoven met een persoonlijk record (54,03) iets sneller dan Inge Dekker (54,30), die zilver haalde. De Zweedse wereldrecordhoudster Therese Alshammar werd teleurstellend vierde.

Groot profiteerde tijdens de finale volop van de overuren die haar twee belangrijkste concurrenten hadden gemaakt. Dekker en Alshammar hadden enkele minuten voor de finale nog de halve finale van de 100 meter vrije slag moeten zwemmen. Dat brak beide zwemsters op. „Het was toch wel zwaar om zo vlak na elkaar twee nummers te zwemmen”, gaf Dekker toe. „Maar ik heb nu eenmaal voor de 100 meter vrij gekozen omdat dat een olympisch nummer is.” Dekker was wel blij voor haar landgenote. „Ik had al gezegd als het mij niet lukt om te winnen”, zei ze, „moet jij het maar doen.”

Groot was „superblij” dat zij eindelijk haar gouden medaille haalde. De 25-jarige Amsterdamse debuteerde al in 1999 op de grote toernooien. „Het is fantastisch om eindelijk eens een andere kleur medaille om mijn nek te hebben”, zei Groot. „Ik had wel verwacht dat ik weer in de prijzen zou vallen, maar goud is helemaal mooi.”

Hinkelien Schreuder evenaarde vanochtend het bijna 24 jaar oude Nederlands record op de 100 meter rugslag (1.02,79). Het record van Jolanda de Rover (1.02,70) was destijds handgeklokt omdat de tijdwaarneming uitviel. Daardoor werd de tijd niet in honderdsten van een seconde gemeten.

Schreuder voldeed met haar prestatie aan de olympische limiet voor de 4x100 meter wisselslag, waaroor zich nu vier vrouwen individueel hebben geplaatst voor ‘Peking’. Als ploeg moeten de vrouwen zich nog wel plaatsen bij de beste zestien van de wereld. Nick Driebergen kwam met 25,96 seconden op de 50 meter rugslag dicht bij zijn eigen nationale record (25,94). Hij kwalificeerde zich daarmee voor de halve finales.