Legercommandant: EUFOR treedt alleen defensief op

DEN HAAG, 20 maart. De Europese troepen die in Tsjaad vluchtelingen gaan beschermen (EUFOR), mogen alleen defensief optreden. Het is niet de bedoeling dat zij actief de aanval inzetten op mogelijke aanvallers. Wel mogen ze in extreme situaties, bij levensbedreigende omstandigheden, in de opvangkampen zelf ingrijpen. Dat zei de nieuwe plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman gisteren in de Tweede Kamer. Hij weersprak hiermee beweringen van de Franse generaal Henri Bentégeat, voorzitter van het EU Militair Comité. Volgens Bentegéat mag EUFOR de aanval inzetten op aanvallers. De troepen mogen krachtig en zonder aarzeling geweld gebruiken. Nederland wil zestig mariniers leveren voor EUFOR. De Kamer is ongerust dat EUFOR onbedoeld in het conflict tussen de rebellen en de regering van Tsjaad wordt gezogen. Volgens Meulman is die kans klein. Als de Kamer volgende week instemt, beginnen de Nederlanders medio mei met hun missie.