Kritiek op beleid Servië in Kosovo

Voor het eerst sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo op 17 februari is in Servië fundamentele kritiek geuit op het Kosovo-beleid van de Servische regering.

De oppositionele Liberaal-Democratische Partij (LDP) beschuldigde gisteren de regering van premier Vojislav Koštunica van het aanzetten tot geweld in Kosovo om aldus politiek kapitaal te vergaren voor de parlementsverkiezingen van 11 mei in Servië. „Als het probleem-Kosovo al aan het begin van de verkiezingscampagne zo ernstig wordt misbruikt kan men zich afvragen waartoe de mislukte regering nog allemaal in staat is voor de dag van de verkiezingen”, zegt de LDP in een verklaring. „We veroordelen scherp het beleid waarmee de regering haar eigen nederlaag en het verlies van Kosovo wil toedekken door de [Kosovo-]Serviërs aan te zetten tot geweld.”

De LDP is een kleine, pro-Europese partij die wordt geleid door Cedomir Jovanovic, voormalig medewerker van de in 2003 vermoorde premier Zoran Djindjic. De partij is de enige in Servië die de onafhankelijkheid van Kosovo heeft geaccepteerd. Alle andere partijen verwerpen de onafhankelijkheid van Kosovo. Ze verschillen onderling wel van mening over de consequenties die Kosovo’s onafhankelijkheid moet hebben voor het Servische beleid jegens de Europese Unie.

De aanklacht van de LDP slaat op het ernstige geweld van Kosovo-Serviërs in Mitrovica, in het noorden van Kosovo, tegen de VN-politie en de vredesmacht KFOR, maandag. Daarbij vielen een dode en rond 150 gewonden. Het VN-bestuur in Kosovo had Belgrado al eerder beschuldigd van het organiseren van dat geweld.

In buurland Kroatië is een kleine crisis uitgebroken na de erkenning, gisteren, van de onafhankelijkheid van Kosovo door de Kroatische regering. De Kroatische vicepremier Slobodan Uzelac, een Kroatische Serviër, diende uit protest tegen de erkenning zijn ontslag in. Premier Ivo Sanader weigerde evenwel het te accepteren. Uzelac’ partij, de Onafhankelijke Democratische Servische Partij SDSS, overweegt nu uit de regering van Sanader te stappen.

Naast Kroatië erkende gisteren ook een ander buurland van Servië, Hongarije, Kosovo. Bulgarije had aangekondigd Kosovo gisteren ook te erkennen, maar doet dat pas vandaag. (Reuters, VIP, AFP)