“Kom op Tibet”

Wat vrijheid met het Chinese volk doet, is goed te merken op het eiland Taiwan dat zich opmaakt voor de presidentsverkiezingen. Ondanks de economische recessie zijn mensen vrolijk en open. Ze spreken goed Engels en schromen niet om hun mening te geven. Sterker nog, in deze verkiezingstijd stappen ze zelf op buitenlandse journalisten af om

images-1_4.jpgWat vrijheid met het Chinese volk doet, is goed te merken op het eiland Taiwan dat zich opmaakt voor de presidentsverkiezingen. Ondanks de economische recessie zijn mensen vrolijk en open. Ze spreken goed Engels en schromen niet om hun mening te geven.

Sterker nog, in deze verkiezingstijd stappen ze zelf op buitenlandse journalisten af om hun verhaal te doen. De dramatische gebeurtenissen in Tibet zijn het gesprek van de dag.

Tibet beheerst ook de verkiezingsstrijd tussen de twee politieke partijen, de communistische China-gezinde Kuomingtang (KMT) van Ma Ying-jeou en de Democratic Peoples Party (DPP) van Frank Hsieh. Stond Ma enkele weken geleden nog op voorsprong in de opiniepeilingen, sinds de uitbraak van de onlusten in Tibet en de omliggende provincies lijkt het toch nog een nek- aan- nek race te worden omdat het moederland ook op Taiwan veel sympathie heeft verloren. Frank Hsieh van de DPP speelt daar handig op in door de kwestie Tibet op Amerikaanse wijze aan te grijpen om het volk te waarschuwen tegen de plannen van de KMT om met China een vredesakkoord te sluiten.

images_4.jpgVanavond vond in het Daan Forestpark van Taipei een protestdemonstratie annex verkiezingsbijeenkomst plaats van de DPP. Duizenden democraten verzamelden zich om een podium waarop de presidentskandidaat met een aantal Tibetanen en partijleden het toegestroomde publiek als volleerde volksmenners bespeelden.

,Jiayou Xizang”, kom op Tibet, scandeerden ze , terwijl ze kartonnen borden met de tekst ‘Go back killer China, go back‘ de lucht instaken. ,,Dit staat ook ons te wachten als we met de Chinezen in zee gaan”, schreeuwde Hsieh terwijl huilende omstanders onder begeleiding van dramatische muziek een enorme Tibetaanse vlag uitrolden over de hoofden van de menigte.

,,Kies Hsieh want anders zijn we overgeleverd aan de Kuomingtang”, riepen de DPP’ers vanaf het podium. ,,Dan keren de tijden van het eenpartijstelsel terug en is het met onze democratie gedaan”. Om nog enigszins overeind te blijven in de verkiezingscampagne heeft ook de KMT zich, na een aanvankelijk boterzachte reactie, alsnog fel uitgesproken tegen de repressie van China in Tibet. Ma suggereerde gisteren zelfs dat Taiwan een boycot van de Spelen moet overwegen.

Een DPP-er in het Daan Forestpark denkt echter dat de uitspraken van Ma niet erg betrouwbaar zijn: ,,Natuurlijk wil Ma geen stemmen verliezen van kiezers die bang zijn geworden van het optreden van de Chinezen in Tibet. Maar diep in zijn hart meent hij niet wat hij zegt. En China weet dat ook.”Rondom het park verzamelden zich enkele tientallen monniken die kaarsjes aanstaken. Verderop, in de tempel van Lungshan , herdachten taoisten en boeddhisten broederlijk de Tibetaanse slachtoffers.

400_1.jpg

    • Bettine Vriesekoop