Inval bij kantoor BP in Moskou

Agenten van de Russische eenheid voor economische misdrijven hebben gisteren een inval gedaan in de kantoren van de Britse oliemaatschappij BP en van TNK-BP in Moskou. TNK-BP, een joint venture van BP met de Russische oligarchen Viktor Vekselberg, Michail Fridman en Lev Blavatnik, is de op twee na grootste olieproducent van Rusland.

Tot laat in de avond werd huiszoeking verricht. Niet duidelijk is wie opdracht heeft gegeven voor de invallen. In de internationale zakenwereld bestaat de vrees dat de acties een door de staat gestuurde campagne zijn om lucratieve energiebedrijven in handen te krijgen. De directie van BP in Londen zegt geen steekhoudende reden te kunnen bedenken voor de invallen.

De Russische autoriteiten hebben tegenstrijdige verklaringen afgegeven over de acties. Aanvankelijk werd beweerd dat de politie onderzoek deed naar oliemaatschappij Sidanco, die in 1997 door BP werd overgenomen en in 2003 opging in het toen opgerichte TNK-BP. Het bedrijf zou belastingschulden hebben. Later werd gezegd dat de inval te maken zou hebben met een onderzoek naar niet bij naam genoemde directeuren van TNK-BP.

TNK-BP kwam afgelopen maanden onder grote druk van de Russische overheid te staan. In juni 2007 kreeg het bedrijf te horen dat het zijn licentie zou kunnen kwijtraken voor zijn activiteiten op het Siberische gasveld Kovykta, het vlaggeschip van het bedrijf.