Internet Weblog van de dag

Filmregisseur Jacques Demy

Zwart-wit. In het weblog Filmvragen stelt Henk Beentje de volgende vraag: „Mjn vraag betreft een Franse film, zwart-wit (geloof ik), spelend in de Tweede Wereldoorlog, als de Duitsers een klein Frans stadje bezetten (kan dus in mei zijn, of later met de Vichy-oprolling); de protagonist is de zoon van een garagehouder, zo’n jaar of dertien, en het eerste deel van de film is in het stadje; de tweede helft speelt op het platteland. Mogelijk heeft de jongen een camera - misschien is dit een autobio van een latere filmmaker?

Weinig gegevens, besef ik, maar het was een mooie film die ik ooit, lang geleden, zag en die ik zo weer zou aanschaffen als ik de naam maar wist.”

Redacteur Hans Beerenkamp anwoordt: „Er is bij mijn weten maar één bekende Franse filmmaker die de zoon was van een garagehouder. Bovendien verwerkte die nogal wat autobiografische elementen in sommige van zijn films, met name Lola (zwart-wit, 1961) en de geheel gezongen films Les parapluies de Cherbourg (1964) en Les demoiselles de Rochefort (1967). Beide laatste films zijn echter in kleur en gesitueerd in het heden.

Ik doel natuurlijk op Jacques Demy (1931-1990), die in de marge van de ‘nouvelle vague’ opereerde. Ik vermoed eigenlijk dat de gezochte film zijn biografie is, kort na zijn dood gemaakt door Demy’s weduwe Agnès Varda.”

Lees meer over deze film op nrc.nl/filmvragen