Het verdriet van een matige topper

PSV speelde professioneel en slim, vooral dankzij zijn Zuid-Amerikanen.

Ajax mist het talent om PSV te doen wankelen.

Klaas-Jan Huntelaar probeert controle over de bal te krijgen. Foto Eric Brinkhorst eindhoven psv-ajax Omhaal Huntelaar foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

PSV heeft de aanval op zijn leidende positie in de eredivisie met gemak afgeslagen. Ajax was in Eindhoven niet bij machte de koploper te verontrusten. Het duel tussen de nummers een en twee eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

PSV koos voor een behoudende speelwijze. Ajax probeerde aan te vallen. Maar het ontbrak de Amsterdamse ploeg aan kwaliteit om de de koploper in verlegenheid te brengen. PSV toonde zich geroutineerd, Ajax te gebrekkig. Eigenlijk was het een verschrikkelijk zwakke wedstrijd, waarin de spanning iets vergoedde. Ajax lijkt door het resultaat veroordeeld tot een periode van hoop. Dat PSV de komende wedstrijden toch nog in de fout gaat of dat ergens iemand (Cruijff en een andere god?) Ajax de helpende hand toesteekt. Gezien het programma dat Ajax nog wacht, is PSV eigenlijk al kampioen. PSV-trainer Sef Vergoossen zal dat niet toegeven, zo wijs is hij wel. Maar hij weet wel beter.

Dit was dus het niveau waarop het Nederlandse topvoetbal zich afspeelt. Voetballers die zich in het zweet willen werken om kampioen van Nederland te worden, maar wat betreft talent niet verder komen dan rennen en schoppen tegen een bal. Cynisch? Het is nog zacht uitgedrukt, naar hetgeen PSV en Ajax in Eindhoven gisteravond lieten zien.

Zo zie je maar weer wat er gebeurt zodra een talentvolle speler als Ibrahim Afellay verstek moet laten gaan. De PSV’er verzwikte bij een spelletje trefbal zodanig zijn enkel dat hij niet tegen Ajax kon spelen. Wanneer Afellay er niet bij is, mist de liefhebber de Zidane-achtige versnellingen, balaannames en kapbewegingen. En als daarnaast een ander talent, Klaas-Jan Huntelaar, bij Ajax niet op zijn geliefde positie speelt, maar achter de spitsen, blijf je verstoken van bewonderenswaardige acties en aansprekend voetbal.

Er zou door de voetbalbond een onderzoekscommissie kunnen worden aangesteld. In navolging van Ajax, om te onderzoeken waarom het voetbal in Nederland zo matig is, vergeleken met een tiental andere Europese toplanden. Waarschijnlijk komt Johan Cruijff dan met het antwoord dat alle conclusies van onderzoekscommissies overbodig maakt: de Nederlandse competitie is niet beter dan die van Schotland, België, Zwitserland, Zweden en Oostenrijk.

In de topper van het verdriet deed PSV wat verwacht kan worden van een ploeg die met angst en beven een voorsprong van vier punten verdedigt. Trainer Sef Vergoossen kwijt zich uitstekend van de taak die hij van de PSV-leiding heeft gekregen. Hij dient de rust te bewaren en de club naar de Champions League te leiden. Meer hoeft niet, zeker als er niet meer in zit. En als dan Afellay ontbreekt, dan zet Vergoossen zijn kaarten op de counters. De trainer en PSV weten wat de internationale voetbalwetten voorschrijven.

Je zult maar supporter zijn van een club die in een thuiswedstrijd voor Ajax een verdedigende speelwijze kiest – zeker tegen zo’n weliswaar ijverige maar toch zo matige ploeg als Ajax. Ajax-trainer Adri Koster meende dit keer de PSV’ers te verassen door de eens zo talentvolle vleugelspits Leonardo op te stellen in plaats van Kenneth Perez, een paar maanden geleden nog PSV’er, vorig jaar nog Ajacied. Opportunisme is de Ajax-leiding niet vreemd. Zou Cruijff dat bedoelen toen hij zich laatst – trouwens even opportunistisch – liet gelden tijdens een ledenraadsvergadering?

Met de moed der wanhoop (van een club die eigenlijk tevergeefs hunkert naar internationaal eerherstel) vocht Ajax voor zijn laatste kans op de titel. Hartveroverend soms, zo bleek ook gezien de aanmoedigingen op de tribunes. Maar PSV is gehard en doorgewinterd. Vooral dankzij zijn Zuid-Amerikanen die professioneel en slim kunnen voetballen, vooral als het niet allemaal meezit.

Ajax miste het talent om PSV te doen wankelen. De voorsprong van vier punten tussen de twee topclubs blijft intact. PSV blijft vrezen, want het spel is niet een kampioen waardig. Ajax mag blijven hopen. Want met een spits als Klaas-Jan Huntelaar zijn er altijd mogelijkheden. Volgend jaar speelt hij volgens de Spaanse pers voor Real Madrid, 35 miljoen wordt voor hem betaald. Daar zal hij de echte spits zijn, en niet zoals gisteren tegen PSV de hangende spits. Waarom begrijpen de Ajax-trainers dat niet? Huntelaar is spits en topscorer. Dat zal de man uit Hummelo altijd blijven. Dat is zijn enige functie. Zou dat Cruijff dat ook niet vinden? Vast wel.

    • Guus van Holland