EU kan toevloed van gezondheidsclaims niet verwerken

BRUSSEL/PARMA. De beoordeling van gezondheidsclaims voor voedingsmiddelen in de EU loopt enorme achterstand op. Beweringen op producten zoals `goed voor uw botten` kunnen daardoor ook in de toekomst nog onwaar zijn. Bedrijven moeten de beweringen sinds kort laten toetsen door het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA in Parma. Het agentschap heeft een wettelijke termijn van een jaar voor de beoordeling van zogenoemde functieaanspraken (`stimuleert de spijsvertering`). De termijn is vijf maanden voor gezondheidsaanspraken voor kinderen (`helpt Engelse ziekte bij kinderen te voorkomen`). Maar de toevloed blijkt zo enorm, dat sommige aanvragen waarschijnlijk pas veel later worden getoetst, meldden bronnen in Brussel gisteren. Het EU-agentschap kreeg sinds januari meer dan 250 dossiers te beoordelen op gezondheidsaanspraken voor kinderen. Het verwacht in de komende maanden bijna tweeduizend functieclaims van Europese voedingsfabrikanten. Deze toevloed is vele malen groter dan gepland. Van de aanvragen verwachten de wetenschappers er eind dit jaar vijfhonderd te hebben behandeld. Het agentschap geeft nu voorrang aan beweringen die met kinderen te maken hebben, zoals `helpt het voorkomen van tandcariës tijdens de groei`.