Dag van de waarheid voor Koeman

Ronald Koeman treft met Valencia vanavond het Barcelona van Frank Rijkaard in de halve finale van de beker. Koeman kan zich uitschakeling niet meer veroorloven.

„Ronald Koeman? Mal, señor, mal’’, zegt een oude man lachend voor het stadion La Mestalla van FC Valencia. Een dag voor de return in de halve finales van de Spaanse beker tegen Barcelona probeert hij samen met een groepje zwarthandelaren kaartjes te slijten. Hij heeft geen goed woord over voor de Nederlandse trainer. De prijzen lopen op tot boven de honderd euro om de mogelijk laatste wedstrijd van de coach in dienst van Los Ches te zien. Koeman verkeert met zijn club al maanden in een sportieve crisis, maar vandaag is voor hem misschien wel de dag van de waarheid aangebroken.

Het duel tussen Valencia en Barcelona lijkt vanavond hoe dan ook slachtoffers op te leveren. Als Koeman geen zicht meer houdt op de enige prijs die zijn club dit seizoen nog kan winnen, lijkt ontslag onvermijdelijk. Als de oud-voetballer ten koste van zijn voormalige club en collega Frank Rijkaard wél de eindstrijd van de Copa del Rey haalt, kan een groot deel van de selectie van Valencia naar een nieuwe werkgever uit gaan zien. Drie weken geleden speelden Barcelona en Valencia in de heenwedstrijd gelijk. In Catalonië werd het 1-1.

Koeman werd vijf maanden geleden als opvolger van de ontslagen Quiqui Sánchez Flores bij PSV weggekocht. De oud-voetballer zou de vijfvoudig kampioen van Spanje met ‘totaalvoetbal’ weer naar de Europese top moeten loodsen. De toenmalige voorzitter Juan Bautista Soler geloofde heilig in het ‘project Koeman’. Samen met de assistenten Tonny Bruins Slot en José Mari Bakero zette hij in een mum van tijd alle verhoudingen op zijn kop. Voor routiniers en clubiconen als Santiago Cañizares, David Albelda en Miguel Angel Angulo was al snel geen plaats meer. De verwijdering van het drietal leidde tot onbegrip bij de aanhang. Koeman hield echter stug vast aan zijn voornemen om het elftal drastisch te verjongen.

Koeman koesterde de hoop dat hij met goede resultaten vanzelf het krediet van spelers, supporters en pers zou verdienen. Maar Valencia raakte sportief dusdanig in verval dat de club wegzakte van de vierde naar de elfde plaats op de ranglijst. De ploeg werd ook nog eens uitgeschakeld in de Champions League en wist geen plaats in het UEFA-Cuptoernooi af te dwingen. Koeman haalde zich vervolgens ook nog eens de woede van de media op de hals met zijn voorstel om een muur bij het trainingscomplex te plaatsen. In de winterstop werden de Argentijn Ever Banega en de Nederlander Hedwiges Maduro op aandringen van Koeman gehaald. Tot dusver konden ook zij het verschil niet maken.

De resultaten van Valencia bleven onverminderd slecht. In zeventien wedstrijden behaalde Koeman met zijn ploeg slechts vijftien punten. De aanhang ging de laatste weken steeds harder roepen om het vertrek van voorzitter Soler en trainer Koeman. Alleen in het toernooi om de Spaanse beker baarde Valencia enig opzien door ten koste van Real Union, Real Betis en Atlético Madrid de halve finales te bereiken. Koeman had de pech dat zijn grote steun en toeverlaat Soler onlangs wegens gezondheidsredenen aftrad. De nieuwe voorzitter Agustin Morera wacht wijselijk de halve finale van vanavond af voordat hij zich uitspreekt over de toekomst van de coach.

Koeman maakte zich vorige week ongeloofwaardig bij zijn selectie toen hij voor het duel met Sevilla de speler Joaquin uit de selectie verwijderde omdat hij drie minuten te laat was geweest. Eerder had de trainer zijn aankoop Banega wel de hand boven het hoofd gehouden nadat de Zuid-Amerikaan midden in de nacht met alcohol op door een rood licht was gereden.

In de aanloop naar het duel met Barcelona bleek nog maar eens hoe verdeeld de spelersgroep van Valencia is. Spits David Villa liet maandag weten dat het niet zijn probleem is dat Koeman mogelijk moet vertrekken als de bekerfinale niet wordt bereikt. Een dag later stelde verdediger Carlos Marchena dat híj zich wel bezighoudt met de toekomst van zijn trainer.

Een groepje fans schold Koeman gisteren na een besloten training uit. De trainer ging met een stoïcijns gezicht voorin de spelerbus zitten. Uren later werden in Valencia overal levensgrote poppen verbrand ter afsluiting van het feest van San José. Ook een Koeman- pop ging in rook op.

    • Koen Greven