Credit Suisse en IKB dieper in problemen door crisis

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft zwaarder te lijden onder de kredietcrisis dan tot nu toe bekend was. De bank maakte vanmorgen bekend dat de eerder gepresenteerde resultaten over 2007 neerwaarts worden bijgesteld en dat in het eerste kwartaal van 2008 helemaal geen winst geboekt zal worden als gevolg van forse afschrijvingen en een moeilijke situatie op de financiële markten.

Credit Suisse, na UBS de op één na grootste bank van Zwitserland, moest in het eerste kwartaal 1,68 miljard frank (bijna 1,1 miljard euro) afboeken. Vooral in maart is de situatie op de financiële markten verslechterd, aldus de bank. De nettowinst over 2007, die een maand geleden nog 8,55 miljard frank bedroeg, werd met 789 miljoen frank neerwaarts herzien en komt nu uit op 7,76 miljard Zwitserse frank.

De aanpassing volgt op een intern onderzoek waaruit bleek dat Credit Suisse zwaardere problemen op de hypotheek- en kredietmarkt had dan eerder werd gedacht. Een aantal handelaren van Credit Suisse heeft grotere risico’s genomen dan bekend. Deze werknemers zijn inmiddels ontslagen of op non-actief gezet.

De handel in aandelen van de Duitse bank IKB werd vanmorgen stilgelegd na een winstwaarschuwing. De bank, die vorig jaar met een noodoperatie op de been werd gehouden, zal dit jaar opnieuw 800 miljoen euro aan afschrijvingen moeten doen op de hypotheekportefeuille. Om de verliezen te dekken trekt IKB 450 miljoen euro aan van de Duitse staatsbank KFW.

Het nieuws van Credit Suisse en IKB is een tegenvaller voor beleggers. Gisteren maakte Morgan Stanley, de tweede zakenbank van de VS, juist meevallende cijfers bekend. Ook daar daalden na „moeilijke marktomstandigheden” de kwartaalresultaten, maar minder dan analisten hadden verwacht. Toch verloren de Dow-Jonesindex en de meest brede beursgraadmeter S&P 500 beide 2,4 procent.

De kwartaalcijfers van Morgan Stanley laten een winstdaling van 42 procent zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Na 2,3 miljard dollar aan afboekingen – waarvan 1,2 miljard op risicovolle investeringen op hypotheekproducten en 1,1 miljard op bedrijfsleningen – bedraagt de winst over dit kwartaal 1,5 miljard dollar (980 miljoen euro).

Het aandeel Morgan Stanley steeg 2 procent, de aandelen van branchegenoten Goldman Sachs en Lehman Brothers daalden na stijgingen een dag eerder. Die stijgingen waren een reactie op hun eigen meevallende kwartaalresultaten. Morgan Stanley bleek drie maanden geleden sterk geraakt door de kredietcrisis toen de bank voor de eerste keer in de geschiedenis een kwartaalverlies bekend maakte van 3,6 miljard dollar.

In Nederland heeft Van Lanschot Bankiers vorig jaar ondanks de crisis meer winst geboekt. De bank voor vermogende klanten haalde een nettoresultaat van 215,4 miljoen euro. Dat is 16,7 procent hoger dan in 2006.

Meer over het effect van de financiële crisis op de economie op nrc.nl/kredietcrisis