Chinese verzekeraar koopt deel van Fortis

Fortis brengt al zijn beleggingsfondsen onder in een gezamenlijk bedrijf met de Chinese verzekeraar Ping An. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar krijgt door de verkoop van de helft van de aandelen van zijn dochter Fortis Investments een kapitaalsinjectie van 2,15 miljard euro. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bekendgemaakt.

Amerikaanse en Zwitserse banken die zijn getroffen door de kredietcrisis kregen de afgelopen maanden ook al miljardeninjecties van onder andere staatsfondsen uit het Midden-Oosten en Azië. Ping An is geen staatsfonds, maar een beursgenoteerde verzekeraar.

Ping An nam in november al voor 1,9 miljard euro een belang van 4,19 procent in moederbedrijf Fortis door op de beurs aandelen te kopen. Dat belang is nu uitgebreid tot 4,99 procent, blijkt uit een verklaring van Fortis en Ping An.

Fortis kan de steun goed gebruiken. Door de overname van een deel van ABN Amro en afschrijvingen door de kredietcrisis kwam het bedrijf krap bij kas te zitten. Fortis had eerder gezegd op zoek te zijn naar geld om zijn balans te versterken. Twee weken geleden schreef Fortis voor 1,9 miljard euro af aan slechte hypotheekobligaties en andere dubieuze kredieten.

Fortis hoopt door de samenwerking vaste voet aan de grond te krijgen in China en andere Aziatische landen. De combinatie heeft 245 miljard euro in beheer.

Ping An: pagina 17