Campina profiteert van hoge melkprijs

Melkveehouders van Campina hebben het afgelopen jaar 16 procent meer voor hun melk gekregen dan een jaar eerder. Momenteel is er echter „heel veel melk in de markt”, en is er dus een neerwaartse druk op prijzen. Later dit jaar verwacht Campina dat de prijs weer aantrekt.

Dit meldde het bedrijf vandaag bij bekendmaking van de jaarcijfers. De omzet van Campina is met 11 procent gestegen van 3,6 miljard euro naar 4 miljard. Dit is voornamelijk het gevolg van de hogere melkprijs. De volumegroei bedroeg 2 procent.

De hogere inkomsten van de melkveehouders waren „meer dan welkom”, zei coöperatievoorzitter en melkveehouder Kees Wantenaar, want boeren zijn ook geconfronteerd met een „forse stijging van de kosten”. Hogere prijzen voor alle agrarische grondstoffen betekenen voor melkveehouders duurder veevoer. „Het beeld ontstaat wel eens dat melkveehouders binnenlopen, maar zo is het niet”, aldus Wantenaar. „Een inkomstenverbetering: ja, maar die is niet spectaculair.”

Een stijging van de winst was er niet bij Campina, aangezien het bedrijf eigendom is van een boerencoöperatie. Begin deze maand, toen de jaarcijfers duidelijk werden, besloot het bestuur dat 17 miljoen euro naar de eigen reserves gaat. „De rest gaat in de melkprijs en dus naar de boeren”, aldus algemeen directeur Kees Gielen.

Campina kon afgelopen jaar de prijsstijgingen in de markt niet onmiddellijk volgen met een verhoging van de melkprijs voor de boeren, aldus Wantenaar, waardoor onrust onder de leden ontstond. Enkele honderden boeren in Nederland en Duitsland verlieten Campina in de hoop elders een betere prijs te kunnen krijgen. Concurrent Friesland Foods, de tweede grote coöperatie van Nederland, realiseerde afgelopen jaar bijvoorbeeld een hogere melkprijs voor zijn leden. Er is extra druk op Campina om komend jaar een hogere melkprijs dan in 2007 te realiseren, aldus Wantenaar.

De fusiebesprekingen met Friesland Foods lijken voorspoedig te verlopen, maar Wantenaar en Gielen wilden er geen concrete uitspraken over doen.