Bush: Irak grote strategische zege

George W. Bush heeft geen spijt over de oorlog in Irak. De successen in het land zijn niet te ontkennen en de oorlog heeft „een deur geopend naar een grote strategische overwinning in de bredere oorlog tegen terreur”, aldus de Amerikaanse president gisteren in een toespraak die het begin van de oorlog in Irak vijf jaar geleden markeerde.

De schattingen van de kosten van de oorlog worden volgens Bush overdreven door tegenstanders. Sinds de invasie in 2003 zijn circa 4.000 Amerikaanse militairen omgekomen. De uitgaven voor de oorlog worden geschat op 500 miljard dollar (319 miljard euro).

„Niemand zal in twijfel trekken dat deze oorlog een boel heeft gekost aan levens en geld, maar die kosten zijn nodig als we bedenken wat een strategische overwinning van onze vijand in Irak zou betekenen”, verklaarde de president tijdens zijn toespraak in het Pentagon in de hoofdstad Washington. „De strijd in Irak is nobel, nodig en rechtvaardig. En met jullie moed eindigt de strijd in Irak in een overwinning. God zegene”, luidde het einde van Bush’ toespraak.

Op straat in Washington werden gisteren 32 betogers opgepakt die protesteerden tegen de oorlog. Er werd gedemonstreerd bij het gebouw van de belastingdienst, nieuwsorganisaties en bedrijven die oorlogsmaterieel leveren. Volgens opiniepeiler Pew vindt 54 procent van de Amerikanen het militair ingrijpen in Irak nu een foute beslissing, 38 procent vindt de invasie een juiste keuze.

Ook de potentiële opvolgers van Bush lieten zich gisteren uit over Irak. Volgens Democraat Barack Obama kan de kiezer er niet op vertrouwen dat zijn rivale Hillary Clinton de strijd beëindigt. Volgens Clinton spreekt Obama zich pas uit tegen de oorlog sinds hij in de race is voor het Witte Huis. Volgens Republikein John McCain biedt opgeven in Irak Al-Qaeda de gelegenheid om de overwinning op te eisen.

Osama bin Laden, het brein achter de aanslagen van 9/11, gaat volgens terreurmonitor SITE een videoboodschap uitbrengen ‘ter ere’ van vijf jaar oorlog in Irak. De inhoud ervan was gisteravond nog niet bekend. (BBC, Reuters)

Lees Bush’ volledige toespraak op nrcnext.nl/links