Borrelkwarteleitjes

Even leek het erop dat de paasborrel eierloos zou blijven. Na mijn roep om recepten eerder deze week, bleef het ijzig stil op mijn weblog. Toen meldden zich tegelijkertijd Deborah en Petra met het idee om kwarteleitjes te serveren. Deborah doet dat met een dip van zeezout en geroosterd sesamzaad. Lekker en snel. Nog sneller trouwens als je gommasio (= zeezout + sesamzaad) gebruikt uit de natuurvoedingswinkel.

Petra gaf geen recept, maar hoe haar paasborreltafel eruitziet kan ik wel raden. Petra en ik schreven namelijk samen een kookboek (Hoge Hakken in de Keuken) waarin nogal wat borrelhappen staan, waaronder deze:

Kwarteleitjes en radijsjes met kruidenzout, borrelhap voor 10 mensen:

2 doosjes kwarteleitjes

½ eetlepel komijnzaad

½ eetlepel venkelzaad

1 eetlepel bieslook, fijngeknipt

grof zeezout

2 bosjes radijs, schoongemaakt

Kook de kwarteleitjes in ongeveer 4 minuten gaar. Laat ze schrikken en pel ze. Doe het komijnzaad met evenveel zeezout in een vijzel en stamp tot de zaadjes gekneusd zijn en hun geur loslaten. Doe het komijnzout in een klein schaaltje. Herhaal met het venkelzaad en vul het laatste schaaltje met een mengsel van bieslook en zeezout. Leg de kwarteleitjes en radijsjes op een groot bord en zet er de schaaltjes met kruidenzout bij.

Toen Lisa ook nog haar recept voor son-in-law eggs postte wist ik dat we de paasdagen wel door zouden komen. De oorspronkelijke Thaise versie van Lisa’s borrelhap is met gehalveerde kippeneieren. De palmsuiker kun je eventueel vervangen door lichtbruine basterdsuiker.

Son-in-law eggs, borrelhap voor 10 mensen:

5 sjalotjes of een vergelijkbare hoeveelheid rode ui

1 eetlepel gehakte korianderwortel

1 eetlepel gehakte knoflook

2 à 3 lange rode pepers

arachideolie

150 ml zelfgetrokken, ongezouten paddestoelenbouillon (van de steeltjes van shiitakes bv.)

3 à 4 eetlepels Thaise palmsuiker

2 à 3 eetlepels tamarindevocht

30 kwarteleitjes

1 eetlepel Thaise vissaus

verse koriander of Thaise basilicum

Wrijf de korianderwortel, pepers, de helft van zowel de ui als de knoflook heel fijn in een vijzel. Bak het mengsel zachtjes in een eetlepel olie totdat je de korianderwortel ruikt. Voeg de bouillon en de palmsuiker toe. Laat het geheel iets inkoken en maak op smaak met vissaus en tamarinde. Kook de kwarteleitjes in 3½ minuut net niet gaar, laat schrikken en pel ze. Verhit een laag olie in een wok en frituur hierin de kwarteleitjes in ongeveer 1 minuut lichtbruin (vooral niet langer, want dan worden ze taai.) Laat uitlekken op keukenpapier. Frituur ook het restant van de uitjes en knoflook en laat uitlekken op keukenpapier. Schenk de saus in een schaal, leg de eitjes erin en bestrooi met gebakken uitjes en knoflook en met de koriander- of basilicumblaadjes.

Janneke Vreugdenhil

Ben jij van plan om een paastaart te bakken? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil