Bin Laden dreigt EU over cartoons

In een nieuwe boodschap heeft terroristenleider Osama bin Laden gisteren de Europese Unie bedreigd met zware straffen wegens de Deense spotprenten van de profeet Mohammed. In een geluidsband op een extremistische website noemde Bin Laden de cartoons onderdeel van „een nieuwe kruistocht” waarbij ook paus Benedictus XVI „een belangrijke rol” speelt. De spotprenten werden in 2005 gepubliceerd en vorige maand herdrukt uit solidariteit met de tekenaar nadat de Deense inlichtingendienst een moordcomplot tegen hem had gemeld. Ze omvatten een tekening van Mohammed met een bom in zijn tulband.

„Jullie stellen de moslims op de proef”, aldus Bin Laden – het wordt althans aangenomen dat het zijn stem is. „Het antwoord zal zijn wat jullie zullen zien en niet wat jullie horen.” De boodschap gaat vergezeld van een animatiefilmpje van een speer die een rode kaart van Europa doorboort waar bloed uitspuit.

De leider van het terreurnetwerk Al-Qaeda zei dat de publicatie van de spotprenten een ernstiger misdrijf vormt dan „de bombardementen op bescheiden lemen dorpjes die boven op onze vrouwen en kinderen zijn ingestort”. Daarbij doelde hij op de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan met Europese deelneming. „Dit [de cartoons] is de grotere ramp [..] waarvoor de straf zwaarder is.” Het Vaticaan sprak de beschuldiging van Bin Laden tegen de paus tegen. (Reuters, AP)

Boodschap Bin Laden op nrc.nl/buitenland