Berlusconi: Alitalia niet naar Air France-KLM

Het overnamevoorstel van Air France-KLM voor Alitalia is „onontvangbaar”, zo heeft Silvio Berlusconi gisteravond gezegd. Met deze uitspraak lijkt de kandidaat-premier de verkoop van Alitalia aan Air France-KLM te willen blokkeren.

„Ik ben ervan overtuigd”, zo tekende La Repubblica uit zijn mond op, „dat mijn veto hen ertoe zal brengen de handdoek in de ring te gooien.”

Tot twee keer toe herhaalde Berlusconi zijn afwijzende woorden in nationale tv-journaals. Ze volgden op de weinig flexibele uitspraak van Air France-topman Jean-Cyril Spinetta gistermiddag: „De marges om te manoeuvreren zijn niet bestaand of zeer beperkt”, zei hij nadat de vakbonden dinsdag het overnameplan hadden afgewezen. Zij eisen nieuwe onderhandelingen over de geplande 2.100 ontslagen en extra garanties voor grondpersoneel en vrachtvervoer. Mogelijk ontmoeten de partijen elkaar 25 april opnieuw.

De afgelopen weken heeft Berlusconi afgewacht. Hij leek onder voorwaarden bereid in te stemmen met het overnameplan. Maar de almaar groeiende druk vanuit zijn thuisstad Milaan om de luchthaven Malpensa te redden als internationaal luchtverkeersknooppunt, en de afwijzende houding van de vakbonden lijken Berlusconi ervan te hebben overtuigd dat het electoraal verstandig is om zich tegen een overname uit te spreken.

Berlusconi’s uitspraak is van groot belang, omdat Air France-KLM als voorwaarde in zijn overnamevoorstel de instemming van de nieuwe regering heeft opgenomen. Berlusconi is de meest waarschijnlijke nieuwe premier van Italië. Zijn afwijzing nu voedt de twijfels over het doorgaan van de deal.

De huidige premier, Romano Prodi, heeft geprikkeld gereageerd op de uitspraak: „Als Berlusconi niet akkoord is, moet hij een andere oplossing aandragen.”

Het antwoord van Berlusconi luidt Air One, de Italiaanse prijsbreker.

Bij Air One wacht topman Carlo Toto de ontwikkelingen rustig af, zo schrijft zakenkrant Il Sole 24 Ore. Het lijkt erop dat hij wacht tot de Fransen en Nederlanders de aftocht blazen en Alitalia onder curatele wordt gesteld.

Intussen veert de beurskoers van Alitalia vandaag weer op. Vanochtend werd de handel zelfs stilgelegd wegens de excessieve vraag naar het aandeel.

    • Bas Mesters