BAM zet belang in baggerbedrijf Van Oord te koop

Bouwbedrijf BAM overweegt zijn belang van 21,5 procent in baggeraar Van Oord te verkopen. Dat maakte bestuursvoorzitter Joop van Oosten van BAM vandaag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Vorig jaar droeg het belang in Van Oord 39,5 miljoen euro bij aan de winst van BAM. In 2006 was dit 23,9 miljoen.

BAM verwierf het minderheidsaandeel in 2003 toen het bouwbedrijf Ballast HAM Dredging verkocht aan Van Oord. Van Oord betaalde 457 miljoen euro voor de baggerdivisie, bestaande uit 260 miljoen euro in contanten en een belang van 21,5 procent in Van Oord. De afspraak was, zegt Van Oosten, dat BAM het aandeel minimaal vijf jaar zou vasthouden. „En die termijn loopt binnenkort af”, zegt Van Oosten.

BAM is verplicht de aandelen eerst aan te bieden aan de twee andere aandeelhouders. Merweoord, de investeringsmaatschappij van de familie Van Oord, bezit 51 procent van de aandelen. NPM Capital, een Nederlandse investeerder die eigendom is van de familie Fentener van Vlissingen, bezit 27,5 procent van de aandelen. Van Oosten: „Daar gaan we de komende maanden eerst mee praten.”

Waarom BAM het aandeel in Van Oord zou willen verkopen, werd niet geheel duidelijk. Van Oord boekte vorig jaar een winst 164 miljoen euro, een stijging van 85 procent ten opzichte van 2006. „Het is een rendabele belegging”, zei BAM bestuursvoorzitter Van Oosten. „Maar het past niet in de strategie van BAM alleen als investeerder op te treden.”

Het bedrijf Van Oord liet weten geen mening te hebben over de plannen van BAM omdat dit een zaak voor de aandeelhouders is. Grootaandeelhouder Merweoord weigerde commentaar te geven.

De winst van BAM steeg vorig jaar fors ten opzichte van 2006. Op een omzet van 8,95 miljard euro boekte BAM een winst van 349 miljoen euro. Zonder de verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Flatiron bedroeg de winst 277 miljoen euro.

Vooral de bouwdivisie presteerde beter dan in 2006. Vorig jaar boekte deze afdeling een winst van 88,3 miljoen euro. In 2006 was dit nog een verlies van 39,7 miljoen euro. Volgens BAM komt dit vooral door een herstel van BAM Deutschland, dat in 2006 nog grote verliezen leed, maar 2007 met 1 miljoen euro winst afsloot.