Automatiseerders in de rij voor afdankertjes KPN

KPN hoopt een derde van de 766 miljoen euro die het voor Getronics betaalde weer terug te verdienen door een deel van de boedel door te verkopen.

Ordina krijgt een tweede kans. Eind 2004 greep de Nederlandse ICT-dienstverlener na een biedingsstrijd naast Pinkroccade, een ICT-bedrijf met veel overheidsopdrachten. ‘Pink’ ging naar Getronics. Nu staan de mooiste onderdelen van het oude Pinkroccade weer te koop en staat Ordina klaar om toe te slaan.

In drie jaar is er veel gebeurd. Getronics raakte in problemen en werd vorig jaar zomer ingelijfd door KPN. Bij de jaarcijfers begin februari maakte het telecombedrijf bekend een aantal onderdelen van het ICT-concern te zullen afstoten. De Australische tak werd al verkocht. Bovendien wil het bedrijf in Nederland niet in alles actief blijven waar Getronics zich mee bezighoudt, en zette drie onderdelen te koop.

De stap van KPN kwam niet als een verrassing. Het telecombedrijf heeft vooral affiniteit met werkplekbeheer, de grootste activiteit van Getronics. KPN was al gewend te zorgen dat klanten kunnen bellen en internetten, met Getronics erbij kan het bedrijf ook de computers aan de praat houden en zorgen dat eenvoudige software voor bijvoorbeeld e-mail en tekstverwerking blijft draaien.

De onderdelen die KPN nu wil verkopen, doen ingewikkelder werk. Daar worden softwareprogramma’s ontwikkeld die specifiek zijn voor een sector of voor een organisatie. Het systeem waarmee de Belastingdienst berekent welke burgers een toeslag krijgen, is bijvoorbeeld gemaakt door deze afdelingen. Of het programma waarmee Aegon zijn verzekeringspolissen afwikkelt. De naam van een pasgeboren baby die wordt aangegeven bij de gemeente, wordt ingetypt in een programma van Getronics. En sommige ziekenhuizen werken met elektronische dossiers die door het bedrijf zijn ontwikkeld.

Het zijn activiteiten waar meer aan te verdienen valt dan met werkplekbeheer. Bedrijven hebben niet veel geld over voor het simpelweg aan de praat houden van hun pc’s. Zij spenderen hun ICT-budget liever aan nieuwe systemen, waarmee ze zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. Terwijl de winstmarge van werkplekbeheer doorgaans niet boven de 3 procent uitkomt, ligt die voor softwareontwikkeling soms op wel 10 procent.

Toch begrijpen analisten wel dat KPN deze ‘parels’ van Getronics verkoopt. „KPN probeert nu de onderdelen waar het zelf goed in is, uit te bouwen”, zegt Wing-Yen Choi van Theodoor Gillissen. „Als ze die zelf zouden houden, moeten ze concurreren met de partijen die ze nu willen kopen. Kunnen ze dat wel?”

Door de verkoop kan KPN een deel van de overnameprijs die het voor Getronics betaalde – 766 miljoen euro – terugverdienen. De onderdelen hebben een omzet van 400 miljoen euro. Analist Victor Bareño van SNS Securities schat dat de overnameprijs op 250 miljoen euro zou kunnen uitkomen. KPN verkoopt ook een deel van de contracten die Getronics met klanten heeft om de software aan de praat te houden en te updaten, licht een woordvoerder toe. Het zijn dit soort langlopende contracten waar potentiële kopers het meest op azen.

Tot nu toe hebben alleen Ordina en Capgemini openlijk aangegeven interesse te hebben. Zij zouden met deze onderdelen stevig voet aan de grond krijgen in de overheidssector. Maar volgens betrokkenen zijn zij niet de enige bedrijven die zich bij KPN hebben gemeld. Analist Choi gaat ervan uit dat ook bijvoorbeeld Accenture en Logica CMG ernaar kijken. Dat Indiase dienstverleners zich in de strijd zullen werpen, achten analisten onwaarschijnlijk. Die zouden volgens hen eerder een volledig bedrijf kopen dan losse delen. Zowel Choi als Bareño denkt dat Ordina als concurrent vooral Capgemini te duchten heeft, dat volgens een betrokkene ook nog wordt bijgestaan door oud-topman van Getronics Klaas Wagenaar, als adviseur.

    • Elske Schouten